Acasă Inginerie medicală MEDICAMENTUL EXPERIMENTAL CARE STIMULEAZĂ MASA MUSCULARĂ ȘI OSOASĂ A ȘOARECILOR ÎN SPAȚIU

MEDICAMENTUL EXPERIMENTAL CARE STIMULEAZĂ MASA MUSCULARĂ ȘI OSOASĂ A ȘOARECILOR ÎN SPAȚIU

148
0
Medicamentul experimental a fost testat pe șoareci imageBROKER / Alamy

Un medicament experimental a crescut dramatic masa musculară și osoasă a șoarecilor, care au petrecut o lună pe Stația Spațială Internațională. Oamenii de știință speră că o versiune a acestui medicament, aplicabilă oamenilor, ar putea ajuta persoanele bolnave care petrec perioade lungi de timp în pat, precum și astronauții.

Emily Germain-Lee din cadrul Universității din Connecticut a declarat următoarele: „acest medicament ar putea ajuta orice afecțiune, orice boală prelungită, în care cineva este imobilizat la pat”.

Menținerea mușchilor și a oaselor este costisitoare, deoarece acestea își pierd masa atunci când nu le utilizăm, fie din cauza petrecerii timpului în pat, fie în microgravitației. Acest efect se datorează parțial unei proteine, ​​denumită miostatina, care se leagă de receptorii de pe suprafața celulelor musculare și blochează creșterea acestora.

Multe grupuri încearcă de zeci de ani să dezvolte medicamente care să blocheze efectele miostatinei, însă fără succes. Acest lucru se poate datora faptului că miostatina nu este singurul factor de creștere implicat, susține membrul echipei de cercetare Se-Jin Lee, din cadrul Laboratorului Jackson din Connecticut. O altă proteină, numită activina A, se leagă de același receptor, având efecte similare.

Dezactivarea genei miostatinei, în cazul șoarecilor dublează masa musculară, menționează Lee, în timp ce dezactivarea miostatinei, cât și a genelor activinei A, o cvadruplează.

Medicamentul experimental este o formă modificată a receptorului de care se leagă ambele proteine. Când este injectat în fluxul sanguin, miostatina și activina A se leagă de aceasta în locul receptorilor reali, reducând efectul inhibitor.

„Acesta acționează ca o momeală”, susține Lee. Dozele mari produc o creștere cu 50% a masei musculare în corpurile șoarecilor, în doar două săptămâni de la utilizare.

În momentul în care șoarecilor li s-au administrat o doză de receptor momeală, cu două zile înainte de a fi lansați către Stația Spațială Internațională și apoi săptămânal, în timp ce se aflau pe stație, masa musculară și osoasă a crescut cu aproximativ 20%, similar cu șoarecii de la sol, cărora li s-au administrat aceleași doze. În cazul șoarecilor netratați, masa musculară a scăzut cu 10% în timpul lunii petrecute în spațiu.

Șoarecii care nu au fost tratați în spațiu și-au recuperat mai repede masa musculară și osoasă, dacă le-a fost administrat medicamentul la întoarcere.

Faptul că medicamentul stimulează creșterea masei osoase, precum și mușchii, reprezintă un lucru crucial, susține Germain-Lee, întrucât ambele sunt necesare pentru a ajuta persoanele, care sunt imobilizate la pat. „Acesta este motivul pentru care acest lucru este atât de interesant. Mușchii și oasele sunt interconectate”, a declarat aceasta.

 Compania Acceleron a testat deja o versiune umană a proteinei momeală asupra oamenilor, însă a trebuit să oprească studiile din cauza efectelor secundare, care includeau sângerări nazale. Lee speră că va fi posibilă modificarea proteinei momeală pentru a evita aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.