Acasă Sănătate FUMĂTORII SOCIALI SUNT LA FEL DE EXPUȘI RISCULUI DE CANCER PULMONAR, PRECUM...

FUMĂTORII SOCIALI SUNT LA FEL DE EXPUȘI RISCULUI DE CANCER PULMONAR, PRECUM FUMĂTORII FOARTE ACTIVI

99
0

Cercetătorii au declarat faptul că studiul lor, desfășurat de-a lungul a 17 ani de cercetare pe această temă, sugerează că reducerea țigărilor fumate sau combinarea unui stil în care fumezi mai puține țigări cu „vaparea”, nu reprezintă un substitut pentru renunțarea la fumat.

Un studiu sugerează faptul că în cazul fumătorilor activi există o probabilitate de două ori mai mare de a muri de boli pulmonare și de opt ori mai mare de a muri de cancer pulmonar, decât în cazul nefumătorilor.

Cercetările arată că riscul de deces din cauza cancerului pulmonar, în cazul fumătorilor activi, care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi, nu este substanțial mai mic decât în cazul celor care fumează mai mult de 20 de țigări pe zi.

Potrivit cercetătorilor, studiul lor desfășurat de-a lungul a 17 ani sugerează faptul că reducerea sau combinarea a unui număr mai mic de țigări cu ,,vaparea” nu reprezintă un substitut pentru renunțarea la fumat.

Cercetarea a fost realizată de către Doctorul Pallavi Balte și Doctorul Elizabeth Oelsner, din cadrul Universității Columbia, Centrul Medical Irving din New York și prezentată la Congresul Internațional European Respiratory Society.

Doctor Balte a declarat în cadrul conferinței virtuale următoarele aspecte: „toată lumea știe că fumatul dăunează grav sănătății, însă este ușor să presupui faptul că dacă fumezi mai puțin, riscurile nu vor fi foarte mari”.

„De exemplu, în SUA, cercetările anterioare sugerează faptul că oamenii reduc consumul de țigări, proporția persoanelor care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi crescând de la 16% la 27%. Așadar, am vrut să studiem riscurile în cazul acestor persoane, în comparație cu persoanele nefumătoare și în comparație cu fumătorii foarte activi.”

Studiul a inclus 18.730 de persoane selectate dintr-un eșantion de diferite etnii, din cadrul populației generale a Statelor Unite ale Americii, având o vârstă medie de 61 de ani.

Cercetătorii au analizat fiecare persoană în parte, pe parcursul a 17 ani, timp în care 649 au decedat din cauza bolilor respiratorii și 560 dintre aceștia au decedat din cauza cancerului pulmonar.

În rândul nefumătorilor, proporția persoanelor care au decedat din cauza bolilor respiratorii a fost de 1,8%, iar proporția persoanelor care au decedat din cauza cancerului pulmonar a fost de 0,6%.

Dintre fumătorii care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi, aproximativ 3,3% au decedat din cauza bolilor respiratorii și 4,7% au decedat din cauza cancerului pulmonar. În cazul fumătorilor foarte activi, persoanele care fumează mai mult de 20 de țigări pe zi, aceste proporții au fost de 10,1% și respectiv de 12,9%.

Cercetătorii au calculat ratele de deces din cauza bolilor respiratorii și a cancerului pulmonar și au comparat rezultatele obținute între nefumători, fumătorii sociali și fumătorii foarte activi.

Aceștia au luat în considerare și alți factori care pot influența ratele de deces, precum vârsta, genul, rasa, nivelul educațional și greutatea corporală.

În acest sesn, au descoperit faptul că fumătorii sociali au fost de 2,5 de ori mai predispuși la deces din cauza bolilor respiratorii și de 8,6 de ori mai susceptibili la deces din cauza cancerului pulmonar, comparativ cu nefumătorii.

Fumătorii sociali s-au înscris aproximativ în jumătate dintre decesele cauzate de bolile respiratorii ca fumători foarte activi, însă rata lor de deces cauzată de cancerul pulmonar a fost de două treimi din cea a fumătorilor foarte activi.

Doctorul Balte a declarat următoarele: „s-ar putea crede faptul că dacă fumezi doar câteva țigări pe zi, eviți cel mai mare risc. Însă, constatările noastre sugerează faptul că fumatul social este la fel de dăunător”.

Jorgen Vestbo, președintele Consiliului de Promovare al Societății Respiratorii Europene și profesor de medicină respiratorie, în cadrul Universității din Manchester, nu a fost implicat în cercetare, însă a declarat următoarele: „deși proporția persoanelor care fumează, în mod obișnuit, scade în majoritatea țărilor, ar trebui să ne îngrijoreze situația celor care se identifică ca fiind fumători sociali”.

„Reducerea fumatului reprezintă un pas în direcția corectă, întrucât renunțarea la tutun este una dintre cele mai bune modalități de a proteja plămânii și starea generală de sănătate.”

„Acest studiu amplu este foarte important, deoarece arată faptul că, cel mai probabil, fumatul nu va avea niciodată efectul pe care oamenii îl consideră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.