Acasă Transporturi UN AUTOCOLANT POATE ASCUNDE UN AVION DE LUPTĂ DE O DRONĂ INAMICĂ

UN AUTOCOLANT POATE ASCUNDE UN AVION DE LUPTĂ DE O DRONĂ INAMICĂ

2799
0
O vedere aeriană a avioanelor de luptă realizată de o dronă djedzura/Getty Images

Sistemele de inteligență artificială antrenate pentru observarea obiectelor în filmările realizate de către drone, sunt nefolositoare împotriva unui mic autocolant care se poate atașa pe un obiect mare, precum un avion, făcându-l nedetectabil. Această tehnologie ar putea ajuta la ascunderea bunurilor militare de supravegherea dronelor inamice, menționează Ajaya Adhikari și Richard den Hollander, din cadrul Organizației Olandeze pentru Cercetare Științifică Aplicată.

Aceștia, alături de colegii lor, au utilizat un tip de inteligență artificială care generează un model, pentru a deruta un sistem de supraveghere al dronelor, denumit detector de obiecte YOLO, care reperează obiecte militare în imagini aeriene.

Cercetătorii au suprapus mai multe modele de diferite dimensiuni cu imaginile aeriene obținute și au descoperit faptul că un anumit model a împiedicat detectorul de obiecte să depisteze avioanele de luptă.

Cel mai eficient model a fost aproximativ de 10 ori mai mic decât avionul și a funcționat cel mai bine atunci când a fost plasat deasupra aeronavei în imagine. Acest model a redus precizia detectorului YOLO de la 94% la 38%.

Cercetătorii susțin faptul că atașarea unui autocolant ca acesta, asupra unui obiect în viața reală, ar putea să-l ascundă de camerele de supraveghere. Adhikari și Hollander au declarat următoarele: „considerăm că această tehnologie va fi aplicabilă în alte domenii de securitate, în care adversarii au interesul să ascundă obiecte în imagini”. De exemplu, o tehnologie similară dezvoltată anul trecut ascunde fețele oamenilor de camerele de supraveghere.

De asemenea, aceștia studiază apărarea împotriva unui astfel de autocolant. „Detectarea obiectelor de pe sol și utilizarea camuflajului pentru a preveni detectarea, se află într-o continuă competiție”, susțin aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.