Acasă Spațiu și Astronomie BACTERIA CARE POATE SUPRAVIEȚUI CĂLĂTORIEI PE MARTE

BACTERIA CARE POATE SUPRAVIEȚUI CĂLĂTORIEI PE MARTE

725
0
Deinococcus radiodurans, bacteria care poate supraviețui în spațiu.

Bacteriile atașate de exteriorul Stației Spațiale Internaționale pot supraviețui cel puțin trei ani, sugerând că acestea au potențialul de a supraviețui unei călătorii prin spațiu, de pe Pământ pe Marte.

„Dacă bacteriile pot supraviețui în spațiu, acestea pot fi transferate de pe o planetă pe alta”, a declarat Akihiko Yamagishi, din cadrul Universității de Farmacie și Științele Vieții din Tokyo, Japonia.

„Nu știm unde a apărut viața. Dacă viața a apărut pe Pământ, s-ar putea ca aceasta să fi fost transportată pe Marte. Alternativ, dacă viața a apărut pe Marte, s-ar putea să fi fost transportată pe Pământ, ceea ce înseamnă că noi suntem descendenții vieții marțiene”, spune Yamagishi. Dacă călătoria este posibilă, atunci probabilitatea de a găsi viață pe planetele din afara sistemului nostru solar crește, a comunicat acesta.

Bacteriile Deinococcus Radiodurans sunt în mod natural foarte rezistente la radiații, datorită capacității lor extraordinare de a-și repara ADN-ul, atunci când acesta este deteriorat de radiații, în special cele din intervalul radiațiilor ultraviolete.

Yamagishi și echipa sa au trimis pe Stația Spațială Internațională mai multe grupuri de celule deinococice, de diferite grosimi, unde au fost așezate pe plăci de aluminiu și atașate pe exteriorul navei spațiale, timp de trei ani. În fiecare an, au fost prelevate probe și au și fost trimise înapoi pe Pământ, pentru analiză.

În cazul grupurilor de celule care au avut cel puțin o jumătate de milimetru grosime, cercetătorii au identificat bacterii supraviețuitoare, chiar și în probele care au fost lăsate în afara stației spațiale, timp de trei ani. „Lumina ultravioletă din spațiu este atât de puternică încât ne așteptam ca bacteriile să nu supraviețuiască. Sunt surprins să descopăr bacterii care au supraviețuit în straturile celulare, timp de trei ani”, a declarat Yamagishi.

Deși bacteriile din stratul celular exterior au fost distruse de radiațiile ultraviolete, aceste celule moarte par să fi protejat bacteriile din straturile interioare, care au supraviețuit. În urma deteriorării, aceste bacterii supraviețuitoare au putut ulterior să-și repare ADN-ul în cele din urmă și ar putea fi și cultivate în laborator.

Jean-Pierre de Vera, din cadrul Centrului Aerospațial din Germania (DLR), susține că rezultatele pot fi considerate dovezi care să afirme teoria panspermiei, ideea că viața ar putea fi transportată între planete, prin intermediul asteroizilor, precum cel despre care se crede că, în urmă cu 66 de milioane de ani, a condus la dispariția dinozaurilor. Jean spune că va fi important să investigăm dacă și cum bacteriile se pot proteja împotriva altor tipuri de radiații din spațiu, cum ar fi radiațiile cosmice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.