Acasă Stil de Viață CUM SĂ AI UN SOMN LINIȘTIT NOAPTEA

CUM SĂ AI UN SOMN LINIȘTIT NOAPTEA

149
0
© Eva Bee

Somnul este foarte important

Acesta are un impact asupra fiecărui aspect al vieții noastre. Este vital pentru reglarea emoțiilor, greutății, sistemului imunitar și funcționării cognitive. Când nu dormim suficient, acest lucru e afectează starea de spirit.

„Toată lumea are nevoie de cel puțin opt ore de somn”

Acest lucru reprezintă un mit. Oamenii variază enorm în ceea ce privește cerințele acestora de somn. Majoritatea se descurcă perfect cu mai puțin de opt ore de somn, în timp ce alte persoane au nevoie de mai multe ore.

Coerența este esențială

Respectați o anumită rutină cu un timp de culcare și trezire consecvent. Organismul trebuie să știe ce și când ar trebui să facă. Acest lucru este important pentru noi toți, inclusiv pentru bebeluși și copii. Dacă seara au întotdeauna o rutină, precum „poveste, baie, somn”, atunci aceștia știu la ce să se aștepte.

Este normal să te trezești în timpul nopții

Majoritatea oamenilor adorm la loc, fără să-și dea seama. Dacă nu puteți adormi cu ușurință, ridicați-vă și faceți altceva. Este important să asociați patul cu somnul și nu cu a fi treaz mental.

Obiceiurile din timpul zilei sunt importante

Exercițiile fizice ajută și reprezintă o idee bună pentru a evitata cofeina și alcoolul. Pentru unele persoane, chiar și cofeina dimineața, poate avea un impact asupra somnului mult mai târziu. Și, deși puțin alcool te poate face să te simți somnoros, vă poate trezi și noaptea, deoarece vă face să aveți nevoie la baie.

Stresul are un efect imens asupra somnului

Este, probabil, unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni au raportat un somn insuficient în timpul izolării. Atenția, relaxarea musculară și exercițiile de respirație pot ajuta, însă există și date care sugerează faptul că redactarea unei liste înainte de culcare poate ajuta la descărcarea stresului din timpul zilei și vă ajută să dormiți mai bine în timpul nopții.

Verificați ora prin intermediul dispozitivelor electronice

Încercați să evitați dispozitivele electronicele timp de o oră sau două înainte de culcare. Acest lucru se datorează faptului că lumina este cel mai important factor pentru setarea ceasului nostru biologic. Lumina albastră, în special, este un factor perturbator pentru melatonină, hormonul care ne ajută să spunem organismului nostru când este timpul pentru odihnă. Dacă utilizați telefonul, reduceți luminozitatea și utilizați o setare de noapte care filtrează lumina albastră.

Stai calm

Mențineți temperatura camerei între aproximativ 16 – 19°C. Poate părea puțin rece, însă temperatura corpului scade chiar înainte de somn, astfel încât, dacă temperatura din camera este prea ridicată, aceasta vă poate îngreuna somnul.

Oferiți adolescenților o pauză

Adolescenții nu sunt leneși, ci fac exact ceea ce le solicită corpul lor, adorm mai greu și se trezesc mult mai târziu. Este o adevărată problemă aceea că școlile solicită începerea cursurilor foarte devreme. În timpul izolării și a vacanțelor de vară, mulți dintre adolescenți au reușit să revină la tiparul lor natural de somn, așa se pune întrebarea dacă este timpul pentru o schimbare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.