Acasă Robotică LENTILELE PENTRU MONITORIZAREA STĂRII DE SĂNĂTATE

LENTILELE PENTRU MONITORIZAREA STĂRII DE SĂNĂTATE

96
0

O lentilă de contact care măsoară și pulsul purtătorului ar putea fi folosită pentru a studia reacțiile oamenilor asupra lucrurilor pe care le privesc.

Trisha Andrew din cadrul Universității din Massachusetts Amherst și colegii săi au dezvoltat doi electrozi, care permit monitorizarea continuă a mișcării ochiului și a pulsului purtătorului, timp de până la 8 ore. Deoarece electrozii sunt confecționați din material textil, lentila poate fi, de asemenea, lavabilă și reutilizabilă.

Acest lucru ar putea fi util pentru monitorizarea stării de sănătate, în special a somnului. Modificarea mișcărilor ochilor reprezintă indicatori importanți ai stării de somnolență, precum mișcarea rapidă a ochilor (REM) și somnul de tip non-REM, a menționat Andrew.

Andrew și colegii săi și-au testat dispozitivul, denumit Chesma, pe trei voluntari, într-un studiu inițial, iar, în prezent, îl utilizează pentru monitorizarea somnului, fiind testat în grupuri mai mari de persoane, alături de alte dispozitive de monitorizare a somnului, pe care cercetătorii le dezvoltă, inclusiv pijamale inteligente, care pot monitoriza postura de somn și respirația.

„În timp ce brățările de fitness înregistrează frecvența cardiacă, această lentilă are potențialul de a combina măsurarea ritmului cardiac și activitatea mișcării ochilor, într-un singur dispozitiv portabil, ceea ce poate oferi informații noi despre afecțiunile medicale care pot apărea la o persoană”, a declarat Christian Holz, din cadrul ETH Zürich, Elveția.

De asemenea, aceasta ar putea fi utilă și în interacțiunea dintre persoane și calculator. „Dacă te uiți la un ecran în timp ce porți lentila, aceasta poate constata cadranul ecranului de care sunt atrași ochii sau asupra căruia se concentrează ochii”, a declarat Andrew. „Împreună cu pulsul, care oferă o perspectivă asupra conștientizării și stării emoționale, acest lucru poate fi util pentru agenții de publicitate electronică”, a declarat el.

În viitor, acest dispozitiv ar putea fi extins pentru a permite purtătorului să comunice cu un computer doar cu privirea, menționează John Paulin Hansen, din cadrul Universității Tehnice din Danemarca. „Alunecarea privirii poate deschide o ușă fără a o atinge sau poate schimba melodia pe care o ascultați”, a adăugat cercetătorul.

„Această lentilă ar fi deosebit de potrivită pentru chirurgii care au nevoie de o mână în plus pentru a controla instrumentele”, a menționat Hansen. Însă, va fi important să testați lentila asupra unui grup mai mare de persoane, pentru a ține cont de variația dintre potențialii utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.