Acasă Cultură SCANAREA 3D A ANIMALELOR MUMIFICATE

SCANAREA 3D A ANIMALELOR MUMIFICATE

179
0

Oamenii de știință au folosit tehnologia de scanare 3D pentru a efectua o examinare digitală „post-mortem” a trei animale mumificate, vechi de 2.000 de ani.

Cercetătorii din cadrul Universității Swansea au analizat în detaliu rămășițele unei pisici, ale unei păsări și ale unui șarpe, până la cele mai mici oase și dinți.

Aceștia susțin că rezultatele, publicate în revista Scientific Reports, oferă informații despre procesul de mumificare a animalelor, precum și asupra condițiilor în care animalele au trăit, dar și posibilele lor cauze de deces, fără a altera starea animalelor mumificate.

În timp ce investigațiile anterioare au identificat ce animale erau, nu erau cunoscute multe informații despre ce se afla în interiorul mumiilor.

„Descoperirile noastre au arătat noi perspective asupra mumificării animalelor, religiei și relațiilor om-animal din Egiptul Antic”, a declarat Dr. Carolyn Graves-Brown, autorul studiului și cercetător în cadrul Centrului Egiptean din Universitatea Swansea.

Egiptenii antici au creat mumii din animale, având diverse motive, unele fiind animale de companie, îngropate alături de proprietarii decedați, în timp ce altele erau destinate ca ofrande oamenilor din viața de apoi. Dar cele mai comune animale mumificate au fost create pentru a servi drept jertfe sacre pentru zei.

Oamenii de știință cred că, în Egipt, pot exista până la 70 de milioane de animale mumificate, îngropate în catacombe subterane.

Cele trei animale mumificate © Richard Johnston / Universitatea Swansea

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Richard Johnston din cadrul Universității Swansea, a folosit o formă avansată de tehnică imagistică, cunoscută sub denumirea de Micro Computerografie cu raze X, pentru a genera imagini 3D ale animalelor.

Pe baza unei analize a dinților și a scheletului, cercetătorii consideră că o felină mumificată avea un pui de cinci luni. De asemenea, au descoperit goluri între oasele gâtului, care, potrivit echipei, indică faptul că puiul de pisică ar fi putut avea gâtul rupt în momentul morții sau în timpul procesului de mumificare, pentru a menține capul într-o poziție verticală.

Șarpele mumificat, înfășurat strâns, a fost identificat ca fiind o cobră egipteană, care ar fi putut muri din cauza afecțiunilor coloanei vertebrale. De asemenea, cercetătorii au găsit dovezi ale unor leziuni renale, ceea ce sugerează că șarpele ar fi murit din cauza lipsei de apă.

O imagine scanată a rămășițelor unei cobre egiptene © Universitatea Swansea

Imagistica de înaltă rezoluție le-a permis oamenilor de știință să identifice, în gura reptilei, ceea ce se crede că este o rășină durificată, posibil adăugată în timpul ceremoniei de „Deschidere a Gurii”, un vechi ritual de înmormântare egiptean.

Între timp, măsurătorile oaselor și scanările 3D ale păsării sugerează că se aseamănă cu „Vânturelul Roșu”.

„Folosind Micro Computerografia putem efectua o analiză post-mortem pe aceste animale, la mai mult de 2.000 de ani după ce au murit în Egiptul Antic. Cu o rezoluție de până la 100 de ori mai mare decât o tomografie medicală, am putut să adunăm noi dovezi despre modul în care au trăit și au murit, dezvăluind condițiile în care au fost conservate și posibilele cauze ale morții”, a declarat Prof. Johnston.

Rămășițele de țesut scheletic și moale ale unei păsări mumificate, asemănătoare cu un Vânturel Roșu © Universitatea Swansea

„Se estimează că, în acea perioadă din Egiptul Antic, au fost produse aproximativ 70 de milioane de mumii. Prin intermediul acestei tehnologii, am investigat doar trei tipuri de animale diferite: o pisică, un șarpe și o pasăre”, a adăugat el.

Prof. Johnston susține că munca sa ar putea oferi un model pentru investigațiile viitoare. „Această tehnică ar putea dezvălui o mulțime de idei noi despre viața animalului de la acea vreme și, de asemenea, despre oameni, modul în care au trăit, au lucrat și practicile religioase realizate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.