Acasă Planeta Pământ EVOLUȚIA LARINGELUI LA PRIMATE

EVOLUȚIA LARINGELUI LA PRIMATE

195
0

Rezultatele studiului ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a comunicării vocale între primate, inclusiv între oameni.

Potrivit oamenilor de știință, modul de interacțiune între primate, precum gorilele și cimpanzeii, a evoluat mai rapid în comparație cu alte mamifere. Într-un studiu publicat în revista științifică PLOS Biology, cercetătorii au descoperit faptul că, în comparație cu mamiferele care consumă carne, precum tigrii sau vulpile, laringele la primate este „semnificativ mai mare” în raport cu mărimea corpului acestora. De asemenea, aceștia au descoperit faptul că, în cazul primatelor, corzile vocale aveau funcții diferite și dimensiuni diferite. Cercetătorii consideră faptul că munca lor demonstrează o „flexibilitate evolutivă” în rândul primatelor, care ar putea ajuta la o înțelegere mai bună în ceea ce privește comunicarea vocală.

„Aveți giboni care au voci de soprană, aveți maimuțe uluitoare care urlă și au frecvențe incredibil de mici, aveți tarsiere, primate mici găsite în sud-estul Asiei, care produc ultrasunete. Deci, în cadrul acestui grup de primate, aveți o diversitate uimitoare a utilizărilor laringelui, una dintre acestea fiind vorbirea. Există o oportunitate interesantă de a încerca să încadrăm ceea ce învățăm despre acest lucru, pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine comunicarea vocală între primate, inclusiv a oamenilor.”

Cap de gorilă și examinarea CT a laringelui © Dr. Jacob Dunn, Universitatea Anglia Ruskin (ARU)

Cap de gorilă și examinarea CT a laringelui © Dr. Jacob Dunn, Universitatea Anglia Ruskin (ARU)

Laringele este localizat în partea anterioară a gâtului, îndeplinind multe funcții importante care implică înghițirea, respirația și producerea sunetelor vocale, motiv pentru care oamenii de știință consideră că acest organ crucial reprezintă o parte esențială a evoluției.

O echipă de cercetători din cadrul Universității Ruskin din Anglia a colaborat cu cercetătorii din cadrul Universității Stanford din SUA și Universității din Viena, Austria, la ceea ce se crede că este primul studiu la scară largă asupra evoluției laringelui.

Aceștia au examinat scanările de exemplare a corzilor vocale provenite de la 55 de specii diferite și au dezvoltat modele 3D, pentru a studia în detaliu organele.

Corzile vocale ale primatelor sunt în medie cu 38% mai mari, luând în considerare lungimea corpului individual, conform descoperirilor realizate de către oamenii de știință.

De asemenea, au descoperit și faptul că mărimile acestor organe variau în raport cu mărimea corpului în rândul primatelor, în timp ce carnivorele au urmat mai mult de o proporție fixă a dimensiunii laringelui și a mărimii corpului.

Laringele craniului maimuței Howler © Jacob Dunn

Dr. Dunn a declarat următoarele: „Acest studiu demonstrează diferențele clare în ceea ce privește evoluția laringelui între grupurile de mamifere”.

„În mod specific, am arătat pentru prima dată că laringele primatelor este mai mare, aflat în strânsă legătură cu dimensiunea corpului, înscriindu-se sub rate mai rapide de evoluție decât laringele carnivorelor.”

Ca parte a etapelor următoare, cercetătorii sunt dornici să înțeleagă mai multe despre funcționarea corzilor vocale umane.

Dr. Dunn a menționat: „În cele din urmă, suntem interesați să încercăm să înțelegem mai bine evoluția limbii, aceasta fiind una dintre domeniile noastre de cercetare”.

„Un lucru care mă interesează în mod deosebit este evoluția corzilor vocale umane, în care analizăm osul hioid, acesta fiind un os în formă de potcoavă de cal, situat în partea anterioară a gâtului, care poate oferi indicii despre evoluția vor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.