Acasă Știri COMPORTAMENTUL PĂSĂRILOR STUDIAT PRIN INTERMEDIUL MODELĂRII MATEMATICE

COMPORTAMENTUL PĂSĂRILOR STUDIAT PRIN INTERMEDIUL MODELĂRII MATEMATICE

221
0

O echipă de cercetători a urmărit păsările din zona Văii Rivelin din Sheffield, care în cele din urmă a produs un anumit tipar în peisaj, iar prin intermediul matematicii aceștia au descoperit comportamentele care provoacă aceste tipare.

„Modelele matematice ne ajută să înțelegem natura din mai multe perspective, iar studiul nostru reprezintă un exemplu fantastic în acest sens, a declarat Natasha Ellison, doctorand în cadrul Universității din Sheffield și cercetător principal al acestui studiu.

Pițigoii Codați sunt prea mici pentru a fi prevăzuți cu dispozitive de urmărire GPS, precum animalele mai mari, astfel încât cercetătorii urmăresc aceste păsări de mici dimensiuni mergând pe teren, ascultând ciripitul păsărilor și identificându-le prin intermediul binoclului.”

„Munca de teren consumă foarte mult timp și fără ajutorul acestor modele matematice, aceste tipare de comportament nu ar fi fost descoperite.”

Matematica a fost folosită pentru a descoperi de ce Pițigoii Codați se separă în diferite părți ale peisajului © Getty Images

Pițigoi Codați sunt mai puțin susceptibili în a evita locurile în care au interacționat cu rudele, însă nu doresc să se afle printre stoluri mari de păsări, preferând în același timp centrul pădurii, potrivit concluziilor publicate în jurnalul de Ecologie Animală.

Anterior, nu era cunoscut motivul pentru care păsările trăiesc doar în anumite părți ale aceleiași zone, în ciuda faptului că există o cantitate suficientă de hrană pentru a susține mai multe stoluri, cât și alte păsări care nu prezintă comportament teritorial.

Ecuațiile utilizate pentru a înțelege comportamentul păsărilor sunt similare cu cele dezvoltate de Turing, pentru a descrie modul în care animalele obțin pete și modele dungate.

În acest sens, matematica indică dacă tiparele vor apărea pe măsură ce un animal se dezvoltă, în timp ce în acest studiu a fost utilizată pentru a identifica anumite comportamente, care conduc la tiparele din întregul peisaj.

Cercetătorii au declarat faptul că animalele teritoriale trăiesc adesea în zone separate, pe care le apără agresiv și rămân întotdeauna aproape de vizuina lor.

Înainte de acest studiu, aceste idei matematice au fost utilizate pentru a înțelege tiparele realizate de animalele teritoriale, precum coioții, suricatele și chiar bandele umane.

De asemenea, acest studiu a fost primul care a utilizat aceste idei asupra animalelor neteritoriale, fără a le pune în aplicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.