Acasă Cultură PRIMELE PATURI CUNOSCUTE SUNT GRĂMEZI DE IARBĂ ȘI CENUȘĂ, VECHI DE 227.000...

PRIMELE PATURI CUNOSCUTE SUNT GRĂMEZI DE IARBĂ ȘI CENUȘĂ, VECHI DE 227.000 DE ANI

93
0
Peștera Border din Africa de Sud (c) A. Kruger

Oamenii care locuiau în peștera Border din sudul Africii dormeau pe paturi din iarbă acum 227.000 de ani, fiind cea mai veche descoperire de acest fel.

Lyn Wadley de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a declarat că: „Este destul de aproape de originea speciei noastre”.

Echipa ei a excavat peștera Border din provincia KwaZulu-Natal, care a fost locuită înaintea perioadei preistorice, dar și în timpul acesteia. Oamenii care au locuit acolo au lăsat multe niveluri de depozite care au fost păstrate de condițiile foarte uscate.

Echipa lui Wadley a găsit paturi de iarbă în multe dintre aceste niveluri, făcute din mai multe specii, inclusiv Panicum maximum, care încă crește în afara peșterii. Cele mai vechi niveluri care conțin paturi au între 227.000 și 183.000 de ani.

Acest pat de iarbă era adesea deasupra unui strat de cenușă. În unele locuri, această cenușă era rezultatul ierburilor arse, ceea ce sugerează că oameni își ardeau paturile vechi, infestate cu dăunători și să puneau un nou strat de iarbă deasupra.

În alte locuri, cenușa provenea de la lemne arse, ceea ce sugerează că au folosit un strat de cenușă de la focurile de lemn și au așezat un strat de iarbă deasupra. Acest lucru înseamnă că oamenii puneau în mod intenționat stratul de iarbă pe cenușă, pentru a îndepărta insectele, spune Wadley.

De asemenea, echipa a găsit bucăți arse de lemn de camfor, care este utilizat pentru îndepărtarea insectelor și astăzi. „Poate a fost ars pentru fumul creat, care ar respinge insectele zburătoare”, spune Wadley.

Wadley nu are nicio îndoială că ierburile erau folosite pentru așternut. Acestea sunt găsite doar în spatele adăpostit al peșterii și aproape de zonele în care se făcea focul. Uneori marginile așternutului sunt pârlite.

Fragmentele de rocă amestecate cu straturile de iarbă sugerează că oamenii stăteau pe așternut, în timp ce făceau unelte din piatră.

Există chiar și bucăți de pulbere de ocru în așternut care ar putea fi de pe pielea oamenilor. Cu toate acestea, există ocru în acoperișul peșterii, astfel încât echipa nu poate fi sigură dacă a căzut de pe acoperiș sau nu.

Înainte de această descoperire, cel mai vechi pat cunoscut avea 77.000 de ani. Wadley l-a găsit în peștera Sibudu, tot în KwaZulu-Natal.

De asemenea, echipa ei a găsit dovezi care arată că oamenii prăjeau legume în urmă cu 170.000 de ani. „Dacă doriți să observați cele mai importante aspecte ale vieții de zi cu zi, uitați-vă la plante”, spune Wadley.

Echipa ei presupune că oamenii care trăiau în peștera Border în urmă cu 227.000 de ani erau oameni moderni, Homo sapiens, dar nu poate fi sigură că nu era o altă specie precum Homo naledi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.