Acasă Planeta Pământ CUM AU MODIFICAT OAMENII ECOSISTEMELE AMERICII DE NORD?

CUM AU MODIFICAT OAMENII ECOSISTEMELE AMERICII DE NORD?

156
0
Prin forarea lacului, cercetătorii colectează noroi cu polen fosil care dezvăluie istoria plantelor. ANTHONY BARNOSKY

Activitatea umană recentă, inclusiv agricultura, a avut un impact puternic asupra plantelor și animalelor din America de Nord, comparativ cu acțiunea ghețarilor care s-au retras cu mai mult de 10.000 de ani în urmă. Aceste descoperiri, prezentate la întâlnirea virtuală anuală a Societății Ecologice din America, dezvăluie că mai multe păduri și pajiști din America de Nord au dispărut brusc în ultimii 250 de ani, ceea ce nu s-a întâmplat în cei 14.000 de ani precedenți. Probabil, acest lucru a avut loc din cauza activității umane. Autorii afirmă că noua lucrare, bazată pe sute de probe de polen fosilizate, susține posibilitatea instituirii unei noi epoci în istoria geologică, cunoscută sub numele de Antropocen. Ea a început în ultimii 250 de ani.

„Este greu de subliniat cât de profunde sunt efectele încheierii unui ciclu glacial”, declară Zak Ratajczak, ecolog în cadrul Universității de Stat din Kansas, Manhattan, care nu a fost implicat în lucrare. „Deci, pentru oameni este destul de uimitor să aibă un astfel de impact.”

De mai bine de 10 ani, cercetătorii au dezbătut momentul în care oamenii au început să-și pună amprenta asupra planetei. Unii susțin că agricultura a transformat peisajele cu mii de ani în urmă, perturbând interacțiunile anterior stabile, între plante și animale. Alții susțin lansarea operațiunilor miniere și topirea pe scară largă, văzute în înregistrările glaciare care se întind de mii de ani. Concluziile duc la aceiași idee: Antropocenul este anterior revoluției industriale. Cu toate acestea, pentru geologi, epoca începe cu un semnal diferit: explozii nucleare și o cerere puternică a consumului de combustibili fosili la mijlocul secolului al XX – lea.

Dar unii cercetători sceptici sugerează că epoca de gheață a avut un efect și mai puternic asupra ecosistemelor. Pentru a testa această idee, paleoecologul, din cadrul Universității Stanford, M. Allison Stegner, a apelat la Neotoma, o bază de date unde sunt identificate fosile vechi de zece ani, combinând înregistrări din întreaga lume. Întrebarea ei: Când și cât de brusc s-au schimbat ecosistemele în America de Nord, în ultimii 14.000 de ani? Ghețarii ,care au modificat climatul, au început să se retragă cu aproximativ 20.000 de ani în urmă, retrăgându-se într-o perioadă rece, numită Dryas Younger, din 12.800, până acum 11.700 de ani. Apoi, America de Nord s-a încălzit brusc, marcând începutul epocii noastre actuale, Holocenul.

Pentru a răspunde la întrebarea ei, Stegner alături de colegii ei, au analizat modul în care vegetația s-a deplasat în diferite zone din America de Nord, folosind polen fosilizat, pentru a determina ce specii de plante au fost prezente la un moment dat. Din 1.900 de înregistrări ale probelorde noroi forate din partea interioară a lacului, Stegner a găsit 400 cu suficient polen fosil, precum și date destul de exacte, pentru analiză.

Apoi, aceștia au urmărit modul în care amestecul de polen din fiecare nucleu s-a schimbat în timp, acordând o atenție deosebită schimbărilor bruște. Astfel de transformări pot marca înfățișarea unui întreg ecosistem, de exemplu, când o pășune devine pădure sau când o pădure de molid se schimbă într-o pădure de stejar. Analizând intervale de 250 de ani, oamenii de știință au efectuat două tipuri de analize statistice, care au avut în vedere întreruperile temporare, dar și pe termen lung. ,,Allison a folosit unele metode creative și foarte riguroase”, declară Jennifer McGuire, paleoecolog în cadrul Institutului de Tehnologie din Georgia, care nu a fost implicată în lucrare.

Când ultima epocă de gheață s-a încheiat, pădurile și pajiștile au revenit în toată America de Nord, creând un peisaj care a rămas stabil timp de mii de ani. În timp, oamenii au schimbat toate acestea, afirmă Stegner. Echipa ei a descoperit doar 10 schimbări bruște în 250 de ani, pentru fiecare 100 de situri, de la 11.000 de ani în urmă, la aproximativ 1700 E.C. Însă, acest număr s-a dublat, ajungând până la 20 de schimbări bruște în 100 de locații, în intervalul de 250 de ani între anii 1700 și 1950. Când gheața s-a retras din Younas Dryas, începând cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, acest număr era de 15. Stegner declară că acest lucru sugerează faptul că activitatea umană începută cu 250 de ani în urmă, de la schimbările de utilizare a terenurilor la poluare și poate chiar schimbările climatice, au avut un impact mult mai puternic asupra ecosistemelor.

De asemenea, cercetătorii au analizat dacă unele regiuni s-au schimbat mai rapid decât altele. În ultimii 250 de ani, Midwest, Southwest și Southeast au suferit schimbări masive de la ecosistemele de pădure, pajiști și deșerturi către agricultură și plantații de copaci. În schimb, Alaska, nordul Canadei și unele părți din nord-vestul Pacificului au suferit mai multe schimbări pe măsură ce ghețarii s-au topit, decât în ultimii 250 de ani.

„Știm deja multe despre schimbările climatice”, afirmă Kai Zhu, ecolog în cadrul Universității din California, Santa Cruz. „Acest studiu arată cum s-au transformat terenurile și, totodată, poate ajuta la înțelegerea schimbărilor climatice accelerate ce duc la mutarea și transformarea plantelor la scară continentală.”

Este îngrijorător, adaugă McGuire, deoarece plantele sunt fundamentul unui ecosistem. „Această cifră cu creștere rapidă indică un factor de risc asupra dispariției și a perturbării globale a ecosistemului, care este iminentă”, afirmă ea. La o altă ședință, ea și studentul Yue Wang, au raportat „tendințe foarte asemănătoare” după ce au folosit polenul pentru a examina modul în care pădurile, tundra, deșerturile și alți biomi s-au retras din cauza perturbărilor, de-a lungul timpului. Combinând noua lucrare cu vechile cercetări, se „elimină orice îndoială” prin care se arată oamenii au pornit o nouă epocă geologică, declară Stegner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.