Acasă Cultură MONEDĂ COMEMORATIVĂ ÎN VALOARE DE 50 DE PENNY

MONEDĂ COMEMORATIVĂ ÎN VALOARE DE 50 DE PENNY

98
0

O monedă comemorativă de 50 de penny (50p) a fost lansată în onoarea chimistului britanic Rosalind Franklin, înainte de ceea ce ar fi fost a 100-a ei zi de naștere.

Moneda Royal Mint include numele lui Franklin împreună cu „fotografia 51”, care face referire la imaginea de difracție a razei X a ADN-ului, pe care a capturat-o în 1952, alături de savantul Raymond Gosling de la King’s College, Londra.

Moneda a fost proiectată de designerul grafic Royal Mint, David Knapton, care a folosit tehnicile de imprimare ale epocii sale.

Domnul Knapton a spus: „O replicare dreaptă a „fotografiei 51” nu ar fi funcționat pe o monedă, așa că am decis să încerc tehnicile de imprimare ale epocii”.

„Adăugarea unui A la o a treia coloană pentru a se alinia cu ultimele scrisori ale lui Rosalind și Franklin, pentru a dezvăluiADN-ul, s-a simțit ca un mic moment de cădere.”

Franklin, considerată a fi una dintre cele mai importante femei de știință ale secolului al XX-lea, a jucat un rol important în descoperirea structurii cu dublu helix a ADN-ului, dar și în pionierat, în utilizarea difracției de raze X.

Cariera ei strălucită a fost scurtată când a murit de cancer ovarian la vârsta de 37 de ani.

Rosalind Elsie Franklin © Arhivă de istorie universală / UIG prin Getty Images

De asemenea, Royal Mint a oferit surorii lui Franklin, Jenifer Glynn, o ediție a monedei din argint, pentru a sărbători ceea ce ar fi reprezentat cea de-a 100-a aniversare a lui Franklin, pe date de 25 iulie 2020.

Este a doua monedă din inovația Royal Mint pentru știință, prima fiind dedicată lui Stephen Hawking.

Noua monedă de 50p pentru a comemora renumitul chimist Rosalind Franklin © The Royal Mint / PA

Clare Maclennan, director de divizie al monedelor comemorative, de la Monetăria Regală, a declarat: „Această monedă comemorativă de 50p este cu adevărat un omagiu potrivit pentru un om de știință care a fost important și care a avut una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului al XX-lea”.

Președintele și directorul Colegiului King’s din Londra, profesorul Ed Byrne, a declarat: „Sunt încântat că astăzi a fost recunoscută, în mod oficial, pentru munca ei de ultimă oră, care a lăsat să inspire generații de studenți, oameni de știință și fizicieni din King’s, Printre toate acestea, a aprofundat biofizica, ereditatea umană și a ajutat la a dezvolta tratamente pentru bolile genetice”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.