Acasă Stil de Viață CAPSIX – ROBOTUL DE MASAJ LA TINE ACASĂ

CAPSIX – ROBOTUL DE MASAJ LA TINE ACASĂ

837
0
Capsix Robotics

În ziua de astăzi, oamenii care doresc să aibă parte de masaj corporal, pot obține acest lucru la ei acasă, fără a fi nevoie să se bazeze pe o altă ființă umană. Acest lucru a fost posibil datorită inginerilor, care au creat o tehnologie nouă de roboți.

Compania franceză Capsix Robotics și cercetătorii din cadrul Universității din Plymouth, Marea Britanie au creat doi roboți care pot oferi masaje personalizate.

Modelul Capsix are un braț robot cu senzori și o cameră video, care îi permite să se adapteze la forma corpului fiecărui utilizator. Acesta a fost programat cu o serie de protocoale de masaj, elaborate de fizioterapeuți, fiind posibilă reglarea nivelului de fermitate a masajului de către utilizatori.

Francezul François Eyssautier, care a conceput robotul, spune că ,,peste 4.000 de oameni l-au încercat și cei mai mulți dintre aceștia au fost mulțumiți de serviciile pe care le oferă. Unii dintre oameni sunt sceptici la început, dar după trei sau patru minute uită că este vorba despre un robot, după care se relaxează”, spune el.

Eyssautier susține faptul că: ,,avantajul de a avea un maseur robot elimină necesitatea de a lua contact cu alte persoane. Acesta este util în epoca covid-19, deoarece oamenilor le este recomandată păstrarea distanței sociale. De asemenea, oamenii nu vor să fie atinși de alte persoane, vor să se relaxeze singuri”.

Robotul Universității din Plymouth funcționează într-un mod similar celui Capsix, însă acesta poate fi personalizat. Utilizatorii pot învăța robotul să efectueze mișcări personalizate, ghidându-i fizic brațul, într-o sesiune de antrenament. Acest aspect îi permite să dispună de mișcări noi, care să nu se limitează la protocoalele de masaj pre-programate. „Oamenii pot învăța robotul tehnicile personalizate de masaj, acesta putând să le învețe și să le utilizeze singur”, spune Chunxu Li, persoana care a proiectat robotul.

,,Cu toate acestea, este o cale de parcurs lungă, înainte ca masajele realizate de roboți să poată fi la fel de bune precum cele realizate de către oameni”, spune Shane Kertanegara, fizioterapeut în cadrul Centrului de Sănătate Optimi din Sydney, Australia. „Fizioterapeutul poate simți mai bine zonele afectate ale pacientului, concentrându-se pe locul respectiv. Însă, un robot nu poate obține acel răspuns senzorial, nefiind capabil să își regleze terapia manuală, în funcție de fiecare situație în parte”, adaugă el.

,,Mai mult decât atât, mâinile robotului nu au degete, de aceea aceștia nu pot efectua manipulări fine, precum terapeuții umani”, spune Kertanegara. „Dar, sunt sigur că tehnologia se va îmbunătăți odată cu trecerea timpului”, spune el.

În prezent, robotul Capsix este disponibil spre a fi închiriat, dar nu poate fi achiziționat. Robotul din cadrul Universității din Plymouth este încă în faza de cercetare, însă Li speră că va fi disponibil, în curând, pentru oamenii care vor să-l folosească în propria casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.