Acasă Cultură ORIGINEA PIETRELOR URIAȘE DE LA STONEHENGE

ORIGINEA PIETRELOR URIAȘE DE LA STONEHENGE

462
0
Știm, în sfârșit, de unde provin majoritatea pietrelor Sarsen din cadrul monumentului Stonehenge

Originile pietrelor gigantice de la Stonehenge au fost mult timp un mister, dar, în prezent, s-a descoperit de unde provin.

David Nash, cercetător în cadrul Universității din Brighton, Marea Britanie, alături de colegii săi au identificat sursa a 50 dintre cei52 de megaliți din gresie, cunoscuți sub numele de pietrele de Sarsen. Aceștia alcătuiesc cercul simbolic din piatră, al monumentului.

Analiza compoziției chimice a pietrelor i-a condus pe oamenii de știință la originile pietrelor, mai precis la 25 de kilometri distanță de monument, în zona West Woods, din Wiltshire.

Pietrele de Sarsen formează cercul exterior al monumentului de la Stonehenge, precum și un inel interior, în formă de potcoavă. Multe sunt alcătuite din două pietre verticale mari care susțin o a treia piatră așezată orizontal deasupra vârfului.

De asemenea, Stonehenge conține roci mai mici în apropierea centrului său, ale căror origini au fost depistate anterior în Țara Galilor.

Cercetătorii au analizat compoziția chimică a rocilor, printr-o tehnică numită spectrometrie portabilă de fluorescență cu raze X. În esență, constă într-un un pistol cu raze X portabil. Cu aceasta, ei au făcut cinci etichetări în diferite poziții, pentru fiecare piatră.

Acest lucru a arătat că 50 de pietre sarsen au împărțit o compoziție comună, conținând peste 99% dioxid de siliciu cu oligoelemente, inclusiv aluminiu, calciu și fier.

„Două, spre surprinderea noastră, au fost diferite de acel grup principal, dar și diferite unele  față de altele”, afirmă Nash. Acest lucru sugerează că au două origini separate.

În continuare, cercetătorii au analizat un fragment de piatră, prelevat dintr-o rocă prăbușită, atunci când a fost ridicat în anul 1958, pentru a obține o defalcare geochimică a rocii. Au folosit această opțiune pentru a compara cu alte eșantioane de piatră din sudul Marii Britanii.

„Nu ne așteptam să găsim vreodată sursa pietrelor”, declară Nash.

Identificarea originilor pietrelor sarsen deschide posibilitatea unei cercetări arheologice a rutelor folosite în transportul lor la Stonehenge, afirmă Nash.

Originile celorlalte nu au fost încă identificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.