Acasă COVID-19 PISICILE ȘI CORONAVIRUSUL

PISICILE ȘI CORONAVIRUSUL

414
0

Marea Britanie a confirmat că o pisică a contractat virusul de la proprietarii săi. Iată ce se știe în prezent despre transmiterea bolii între oameni și animale.

Marea Britanie are primul său caz confirmat de coronavirus la o pisică, pentru animale de companie, anunțat în data de 27 iulie 2020.

Pisica a contractat virusul COVID-19 de la proprietarii săi, care au fost testați pozitiv pentru virus.

Potrivit Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), animalul de companie a fost diagnosticat de către un veterinar privat, pentru prima dată cu virusul herpes felin, o infecție respiratorie a pisicilor.

Pisica a fost apoi testată pentru SARS-CoV-2, ca parte a unui program de cercetare și s-a confirmat că pisica a fost infectată cu virusul cunoscut la oameni, drept COVID-19.

Ce se știe până în prezent despre răspândirea virusului între oameni și animalele de companie?

Pisicile pot transmite COVID-19 la oameni?

În prezent, nu există dovezi care să ateste faptul că animalele de companie sau alte animale domestice sunt capabile să transmită virusul oamenilor.

În aprilie, un tigru malaezian de la grădina zoologică Bronx a obținut rezultate pozitive la testul pentru COVID-19 © Getty Images

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară din cadrul Universității din Cambridge, a declarat: „S-a descoperit că animalele de companie care au intrat în contact cu proprietarii umani infectați s au preluat virusul”.

„În general, datele continuă să sugereze că pisicile pot fi infectate de către proprietarii lor, dacă deținătorii lor au COVID-19, dar nu există nicio dovadă că acestea ar putea să le transmită proprietarilor.”

De ce pisicile nu pot transmite virusul oamenilor?

Mărimea relativă a unei pisici față de un om ne arată că există un volum mult mai mic al aerului expirat de o pisică într-o casă, comparativ cu omul.

De asemenea, se crede că rutina de îngrijire a pisicilor înseamnă că acestea sunt mai susceptibile să se infecteze de la un proprietar decât invers.

„Trebuie menționat faptul că majoritatea animalelor de companie testate, care au trăit cu persoane infectate, au avut un rezultat negativ, ceea ce sugerează că ar putea fi destul de greu pentru pisici și câini să prezinte acest virus.”

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară, din cadrul Universității din Nottingham, a declarat: „Știm că animalele domestice, precum pisicile și câinii, pot fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, dar dovezile sugerează că animalele nu se îmbolnăvesc”.

„Produc niveluri foarte mici de virus, motiv pentru care nu credem că pot transmite virusul oamenilor.”

Ce pot face proprietarii dacă sunt îngrijorați de transmiterea virusului la pisica lor?

Prin revista Public Health din Anglia se recomandă ca oamenii să se spele pe mâini în mod regulat, inclusiv înainte și după contactul cu animalele de companie.

Experții mai susțin că oamenii își pot proteja animalele de companie, evitând contactul cu acestea, dacă sunt infectate sau cred că ar putea fi infectate.

Daniella Dos Santos, președintele Asociației Veterinare Britanice, a declarat: „De asemenea, recomandăm proprietarilor care sunt confirmați sau suspectați să aibă COVID-19 să își păstreze pisica în interior, pe cât posibil”.

„Unele pisici nu pot rămâne în interior din motive medicale, și anume, cele legate de stres.”

„De asemenea, există cazuri în care animalele pot acționa ca purtători de infecții, întrucât virusul ar putea fi pe blana lor, la fel cum este și pe alte suprafețe, cum ar fi mesele și clanțele ușilor.”

„De aceea, o igienă bună a mâinilor rămâne importantă.”

Reprezentanții Protecției pisicilor au recomandat: „Ca măsură de precauție, pentru a evita orice risc pentru pisică, persoanele care sunt suspectate a avea sau sunt cunoscute că au COVID-19 ar trebui să fie deosebit de atente prin minimizarea contactului cu pisica lor și spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă înainte și după ce au atins animalul.”

În ceea ce privește modul în care pisica s-ar fi putut infecta, doctorul Jenny Stavisky, profesor la Școala de Medicină Veterinară și Știință din cadrul Universității din Nottingham, a adăugat că este posibil ca pisica să contacteze virusul la fel ca noi, prin interacțiune cu persoanele infectate.

„Este demn de remarcat faptul că marea majoritate a animalelor de companie testate, care au trăit cu persoane infectate, au fost, de fapt, negative”, a spus Stavisky, „sugerând că ar putea fi destul de greu pentru pisici și câini să prindă acest virus”.

Se crede că rutina de îngrijire a pisicilor semnifică faptul că acestea sunt mai susceptibile la prinderea infecției de la un proprietar decât invers © Getty Images

Conform OIE, pisicile (pisicile domestice și pisicile mari), nurca și câinii au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, după contactul cu oameni cunoscuți sau suspectați de a fi infectați cu SARS-CoV-2.

Pisicile au prezentat semne clinice de boală, inclusiv semne respiratorii și gastro-intestinale.

În aprilie, un tigru a fost testat pozitiv pentru virusul COVID-19, la o grădină zoologică din Statele Unite ale Americii.

Deși mai multe specii de animale au fost infectate cu virusul, aceste infecții nu reprezintă cauza pandemiei COVID-19. Pandemia este determinată de transmisia de la om la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.