Acasă Sănătate STATUL PE SCAUN INFLUENTEAZA SANATATEA

STATUL PE SCAUN INFLUENTEAZA SANATATEA

93
0

Descoperirile provin din date culese de către populația de vânători-culegători a Tanzaniei.

Un studiu realizat pe populația Hazda din Tanzania arată că îngenuncheatul sau ghemuitul pare să fie mai bun pentru sănătate decât șezutul.

Oamenii Hazda nu suferă de condiții medicale asociate cu un stil de viață sedentar, în ciuda faptului că sunt inactivi chiar și câte 10 ore pe zi.

Cercetătorii cred că mișcările musculare ușoare, utilizate la ghemuit sau îngenunchiat, ajută la protejarea mușchilor împotriva efectelor dăunătoare ale inactivității.

Ei susțin că posturile de odihnă cum ar fi ghemuitul sau îngenunchiatul pot fi mai bune pentru sănătate deoarece necesită o activitate musculară crescută, în comparație cu statul pe scaun.

Descoperirile sunt bazate pe datele provenite de la populația de vânători-culegători din Tanzania, care au purtat dispozitive care măsurau activitatea fizică și perioadele de odihnă.

Membrii Hazda de vânători-culegători ai populației din Tanzania

Antropoligii din Statele Unite ale Americii au descoperit că, în ciuda faptului că erau sedentari aproape 10 ore pe fiecare zi, echivalentul unui schimb de ture la birou, oamenii Hazda păreau că nu au simptomele bolilor cronice asociate cu perioadele lungi de ședere. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează „posturii active de odihnă”, folosite de trib.

Dr. David Raichlen, profesor de științe biologice din cadrul Universității de Litere, Arte și Știință din Sudul Californiei, autor principal al acestui studiu, spune: „Chiar dacă au existat perioade lungi de inactivitate, una dintre diferențele-cheie pe care le-am observat a fost faptul că tribul Hazda se odihnește adesea în posturi care impun mușchilor să mențină niveluri ușoare de activitate – fie în genunchi, fie ghemuit”.

Șezutul prelungit este urmat de un risc crescut al bolilor cardiovasculare și chiar deces, dar, potrivit cercetătorilor, acest lucru contrazice aspectul evolutiv, favorizând strategiile care economisesc energia.

Brian Wood, un antropolog din cadrul Universității din California și unul dintre autorii acestui studiu a declarat: „Preferințele sau comportamentele care conservă energia au fost cheia succesului evolutiv al speciei noastre. Dar când mediul înconjurător se schimbă rapid, aceleași preferințe pot duce la rezultate mai puțin optime. Șezutul prelungit este un exemplu”.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au analizat datele de la 28 de adulți Hazda care au purtat dispozitive, cunoscute sub numele de accelerometre, timp de 8 zile, și le-au comparat cu informațiile culese din studiile anterioare, care au măsurat inactivitatea populației moderne.

Ei au descoperit că subiecții testați de ei au avut un nivel ridicat de activitate fizică pentru un timp de peste o oră în fiecare zi, alături de câteva ore de inactivitate, între 9 și 10 ore pe zi. În ciuda faptului că au rămas în posturi de odihnă pentru perioade îndelungate de timp, oamenii Hazda nu au arătat semnele unor condiții de sănătate asociate cu un stil de viață sedentar.

Cercetătorii au spus că ghemuitul și îngenuncheatul folosesc mai multă mișcare musculară decât statul pe scaun. Ei cred că aceste posturi active de odihnă ar putea ajută oamenii să se protejeze de efectele nocive ale inactivității.

Dr. Raichlen a spus: „A sta pe canapea sau chiar statul într-un scaun de birou necesită mai puțină activitate musculară decât ghemuitul sau îngenuncheatul. Deoarece nivelurile ușoare ale activității musculare necesită „combustibil”, ceea ce înseamnă, în general, arderea grăsimilor, atunci pozițiile de ghemuit și îngenuncheatul pot să nu fie la fel de nocive ca statul pe scaune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.