Acasă Știri DELFINII ÎȘI FAC PRIETENI PRECUM OAMENII

DELFINII ÎȘI FAC PRIETENI PRECUM OAMENII

168
0

Conform unui studiu realizat în cadrul Universității Atlantice din Florida, la Institutul Oceanografic al Filialei Harbour, s-a descoperit faptul că delfinii albi, denumiți și beluga, pe lângă faptul că își petrec foarte mult timp cu familia lor, se împrietenesc frecvent cu persoane cu care nu au nicio legătură.

Se împrietenesc cu alte animale din afara grupurilor familiale și formează comunități similare societăților umane, cu rețele sociale, structuri de sprijin, de cooperare și culturale.

Studiul a reunit zeci de ani de cercetare, folosind tehnici genetice moleculare și studii de teren care se desfășoară de-a lungul Arcticii, în locații diferite, din Alaska până în Canada și din Rusia până în Norvegia.

Cercetătorii au descoperit faptul că delfinii beluga formează mai multe tipuri de grupuri, fiecare dintre acestea având comportamente diferite.

„Spre deosebire de balenele ucigașe și cele pilot, așa cum se întâmplă în unele societăți umane, delfinii albi se asociază cu rudele apropiate, însă nu ei sunt cei care interacționează primii”, a declarat autorul principal, doctorul Greg O’Cryry Crowe.

„Delfinii beluga prezintă o gamă largă de moduri de grupare. De la grupuri mici, formate de la doi la zece indivizi, până la grupuri mari, de 2.000 de indivizi sau mai mulți. Aceștia se grupează în funcție de gen și de vârstă”, a spus doctorul O’Corry Crowe.

Un grup de delfini albi © Lisa Barry, NOAA / NMFS / AFSC / MML, NMFS Permis nr. 20465

Această variație a mărimilor și a tipurilor de grup sugerează că, deși au o structură socială generală rigidă, grupurile formate de delfinii beluga, depind foarte mult de context. „În mare parte, rolul pe care îl joacă rudenia în aceste grupări a fost necunoscut”, adaugă el.

Aceste constatări diferă de predicțiile anterioare, conform cărora, delfinii albi au un sistem social bazat pe relațiile strânse între rudele de gen feminin.

De asemenea, aceste constatări diferă de comportamentul balenelor de dimensiuni mari. De exemplu, orcile formează grupuri alcătuite atât de masculi, cât și de femele, cu grad de rudenie apropiat, păstrând aceste cercuri toată viața.

„Această nouă înțelegere a motivului pentru care indivizii pot forma grupuri sociale, chiar și cu alte viețuitoare străine, vor ajuta la promovarea noii cercetări privind rezistența speciilor și modul în care delfinii albi pot răspunde amenințărilor emergente, inclusiv schimbărilor climatice”, a declarat doctorul O’Corry Crowe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.