Acasă Spațiu și Astronomie A ÎNCEPUT CĂLĂTORIA DE ȘAPTE LUNI SPRE MARTE

A ÎNCEPUT CĂLĂTORIA DE ȘAPTE LUNI SPRE MARTE

96
0
Spectatorii vizionează un ecran care transmite lansarea sondei Hope Mars la Centrul Spațial Mohammed Bin Rashid din Dubai.

În data de 19 iulie 2020, o rachetă construită în Japonia, a lansat o sondă de 1,35 tone, sponsorizată de Emiratele Arabe Unite, pe oribita joasă a Pământului. Nava spațială este acum în drum spre Marte, fiind programată să intre pe orbita din jurul Planetei Roșii, în luna februarie 2021.

Misiunea Mars Hope reprezintă un parteneriat între Emiratele Arabe Unite și mai multe instituții academice americane, inclusiv Universitatea Boulder din Colorado. Aceștia încearcă să inspire generațiile viitoare de oameni de știință și ingineri. Programul a fost gestionat în Emiratele Arabe Unite, iar nava spațială a fost construită într-un laborator din Colorado.

„Acesta este un pas important pentru programul spațial din Emiratele Arabe Unite”, a declarat Ahmad bin Abdullah, președintele Agenției Spațiale din Emiratele Unite, după lansare. „În mod semnificativ, misiunea este un catalizator care are rolul de a accelera evoliția sectorului spațial, dar și educația, știința și dezvoltarea tehnologiilor din Emiratele Unite”, continuă el.

Naveta spațială va duce trei instrumente științifice pe Marte, concepute pentru a studia atmosfera marțiană. În timpul unei conferințe de presă desfășurate anterior lansării, Sarah Bint Youssef Al-Amiri, directorul adjunct al misiunii, a declarat că obiectivul este de a înțeleage mai bine sistemele meteorologice de pe Marte. Sonda se va concentra pe tranzițiile de la zi la noapte, pentru a putea afla cât de mult se extinde oxigenul și hidrogenul din atmosfera planetei, în spațiul exterior.

Într-adevăr, datele științifice colectate în cadrul misiunii Mars Hope, ar trebui să ajute la completarea unor lacune din cunoștințele noastre despre Marte, dacă sonda intră cu succes pe orbita din jurul acestei planete. Un lucru este clar, Emiratele Arabe Unite a sponsorizat misiunea cu un buget de 200 de milioane de dolari, pentru a servi ca punct de inspirație pentru tinerii din țară.

„Vrem să transmitem un mesaj tinerilor”, a declarat Omran Sharaf, directorul proiectului. „Este vorba despre viitorul economiei noastre, pentru a inspira tânăra generație să aibă un interes mai mare pentru știință, tehnologie, inginerie și medicină”. Cu toate acestea, el a făcut o schimbare în cadrul universităților, cum ar fi finanțarea programelor științifice.

Sonda este de dimensiunea unui vehicul sportiv utilitar (SUV) mic

O națiune mică din Peninsula Arabică, mărginită de statele Oman și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, au stabilit un termen limită de șase ani pentru proiectarea, dezvoltarea și lansarea misiunii. Sharaf a spus că singura modalitate de a crea sonda la timp este să obțină un buget mai mare, colaborând cu parteneri internaționali, care au mai multe facilități pentru construirea unei astfel de nave spațiale.

În prezent, inițiatorii misiunii Mars Hope au reușit să dezvolte un proiect de lansare a unei nave spațiale spre planeta Marte. Parteneriatul realizat între statele: Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană și India a avut succes, lansând o navă spațială pe orbită în jurul planetei Marte, acesta fiind singurul realizat până acum. În general, aproximativ jumătate dintre misiunile care au ca scop lansarea pe orbita planetei Marte sau pe suprafața planetei au eșuat. Sharaf recunoaște faptul că acest obiectiv este o provocare. „Misiunea propusă este mai mult despre călătorie și impact”, a spus el. „Cu siguranță, aterizarea pe Marte este unul dintre obiectivele noastre, dar dacă nu ajungem acolo, asta nu însemnă că misiunea eșuează.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.