Acasă Cultură TOP CĂRȚI DE CITIT PENTRU VARA ANULUI 2020

TOP CĂRȚI DE CITIT PENTRU VARA ANULUI 2020

245
0

Ceea ce se întâmplă în aceste momente, în întreaga lumea, ne-a scos din rutina noastră zilnică Asta nu înseamnă că cititul a devenit neimportant. Este foarte important cum ne comportăm în situații de criză. Așa că ne-am apucat de citit. Nu contează ce tip de cărți sunt: științifico-fantastice, nuvele, memorii literare, istorice. Următoarele cărți se află în topul verii 2020, în unele cazuri fiind lecturi apărute recent, din partea celor mai trăsniți scriitori din prezent.

The Down Days, de Ilze Hugo

Lumea nuvelei de debut al lui Ilze Hugo, The Down Days, este o distopie de familiară, în care se prezintă un oraș în carantină, asaltat de o paranoie epidemică și purulentă. Totuși, nuvela nu are ca subiect Covid-19. Ciuma este o epidemie de râs incontrolabil și letal, o isterie care amintește mai mult de epidemia de râs Tanganyika. Pe lângă aceasta, premisa nu este cea care atrage interesul. Caracterele interesante ale lui Hugo sunt cele care fac toată treaba. Există un colector de cadavre, care, adițional, este și un „cercetător al adevărului”, un distribuitor de informații, un dependent de droguri, un orfan cu frați posibil dispăruți, femei fantastice din vise, toate intercalate într-o poveste oblică și cuprinse, într-o mică măsură, în genul filmelor moderne. O parte a interesului nuvelei este cuprinsă de lumea pustie și bolnavă, care rimează cu lumea noastră, numai că este iertătoare. ,,Descrierea poveștii lui Ilze Hugo, a orașului confuz este, în același timp, ciudată, dar cu mai multă speranță, comparativ cu realitatea”, declară scriitoarea Emma Grey Ellis.

The deep, de Rivers Solomon

Toate culturile au miturile lor maritime, de la monștrii cu tentacule, la ciclopi și misogini ai mării, dar această poveste nu este una tipic eurocentrică. Descendenți ai copiilor nenăscuți, aruncați de pe bordul corăbiilor din Pasajul Mijlociu, Wajinru este o societate utopică, subacvatică. Naratorul nostru, Yetu, este cel mai nou istoric, deținând memoriile colective a trecutului societății. O dată pe an, are loc un eveniment, în care Yetu împarte aceste amintiri, imprimându-le în mințile oamenilor și ghidându-i prin durerile fizice, care rezultă din acestea. În restul anului, Yetu ține aceste dureri pentru ea, doar ca ceilalți să trăiască în pace, însă o ucide ușor-ușor. Creată dintr-o colaborare artistică dintre Daveed Diggs a grupului de rap, Clipping, din Los Angeles și melodia cu același nume, nuvela lui Rivers Solomon se formează pe baza unui mit imaginat, prima oară, de duo-ul Drexcyia, la începutul anilor 1990. ,,Dacă până acum ai ratat rezultatele genului transcendent a lui Solomon, această narațiune melodioasă este un început perfect”, declară scriitoarea Meghan Herbst.

Jagannath, de Karin Tidbeck

Obiectivul principal în zilele petrecute în carantină este să mâncăm: trei mese, cinci mese, nonstop. Poate ai vrea să știi unde duce acest lucru, exceptând kilogramele în plus. Răspunsul îl găsești într-o poveste scurtă, scrisă de către Karin Tidbeck, numită „Mătușele”. Trei surori au un singur obiectiv divin, acela fiind „expansiunea”. Tidbeck este o creatoare suedeză cu un talent incredibil, având în vedere imaginația acesteia. Cele treisprezece povești din Jagannath, traduse în limba engleză de ea însăși, nu sunt o surprindere a hilarului grotesc, chiar dacă este o poveste despre dragostea dintre un bărbat și un avion.

Fairest, de Meredith Talusan

Talusan a dus o viață extraordinară. Născută și crescută în Filipine, autoarea a emigrat în Statele Unite în timpul adolescenței, apoi a absolvit Universitatea Harvard și a devenit editor executiv în cadrul unei publicație înrudite cu revista americană lunară WIRED, numita Them. Talusan. Ea a ales actoria încă din copilărie, fiind și fotograf, dramaturg și, pentru un timp, a lucrat la laboratorul cognitiv din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts. Dar, acestea sunt doar lucrurile bune. Viața lui Talusan, desprinsă în noul memoriu, Fairest, este mai mult despre identitate. Se adresează celora care se regăsesc blocați între două sau mai multe lumi diferite. Talusan a fost privită ca fiind gay. Toate aceste lucruri s-au schimbat în momentul în care a afirmat că este transsexuală. ,,Memoriile ei sunt o aventură despre găsirea sinelui și a locului potrivit, chiar dacă asta înseamnă părăsirea unor locuri dragi”, declară doamna editor Angela Watercutter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.