Acasă Stil de Viață CÂTE PLANTE SUNT NECESARE PENTRU A REÎMPROSPĂTA AERUL DINTR-UN APARTAMENT?

CÂTE PLANTE SUNT NECESARE PENTRU A REÎMPROSPĂTA AERUL DINTR-UN APARTAMENT?

1849
0
10.000 de ore/Getty Images

Există multe teorii conform cărora plantele de casă filtrează aerul, dar se dovedește că este nevoie de un număr mare de plante pentru a fi la fel de eficiente precum o fereastră deschisă, afirmă James Wong.

James Wong locuiește într-un mic apartament, în Londra, având peste 500 de plante. Acesta este fascinat de multitudinea de beneficii pe care grădina din interiorul apartamentului le aduce. Odată cu creșterea interesului pentru acest hobby, internetul îți poate furniza informații sau sfaturi pentru „cele mai bune 10 plante pentru purificarea aerului dintr-un apartament” și speciile care produc „aer atât de pur”.

Fiind un om pasionat de statistici, James a vrut să calculeze numărul de plante necesare purificării aerului din apartamentul său. Ambiția lui James s-a dovedit a fi mult prea mare și foarte dificilă de calculat.

Lucrarea teoretică pe acest subiect a provenit de la NASA, în anul 1989, după ce a investigat utilizarea plantelor ca filtre de aer în stațiile spațiale. Pe parcursul studiului, cercetătorii au plasat plante individuale în camere minuscule umplute cu aer contaminat cu compuși organici volatili (COV). Aceste grupuri de substanțe chimice includ substanțe cancerigene cunoscute, precum benzenul din fumul de țigară și formaldehida din vopsele, fiind substanțe care afectează grav sănătatea.

NASA a constatat că a existat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în camere, pe o perioadă de 24 de ore. Multe informații despre modul în care plantele de casă împrospătează aerul, inclusiv acelea care pretind reducerea cu 90% a poluanților din aerul interior, provin din citarea acestei lucrări vechi, de trei decenii.

În timp ce studiul a fost bine conceput, există câteva avertismente. În primul rând, afirmația legată de faptul că, reducerea de poluanți din aer cu „90%” nu se referă la toate plantele sau chiar la toți poluanții, ci la o singură statistică pentru capacitatea plantei numită iederă, de a elimina benzenul din aer, este nefondată. Rezultatele provenite de la alte plante și de la alți poluanți nu sunt la fel de impresionante, ajungând la mai puțin de 10% în unele cazuri. Deci, modul în care acest studiu a fost raportat exagerează capacitatea reală a plantelor de a curăța aerul.

„Îmi plac provocările, dar creșterea de zece ori a colecției mele de plante ar însemna complet eliminarea mobilierului.”

În al doilea rând, acest experiment a privit doar trei tipuri de compuși organici volatili (COV). Există sute de alte tipuri, precum și alte modalități de măsurare a poluării, cum ar fi dioxidul de carbon și nivelul de praf. Așadar, utilizarea acestui studiu, ca o măsură definitivă a „purității” generale în atmosfera interioară este foarte complicată.

Cel mai important aspect îl reprezintă modul în care s-a desfășurat experimentul, acesta realizându-se doar în încăperi mici, sigilate. Așadar, prin intermediul studiului a fost făcută o treabă excelentă, prin care s-a demonstrat că plantele pot filtra aerul, însă nu s-au furnizat dovezi puternice legate de capacitatea acestora de a filtra suficient de mult în interiorul unei camere, pentru a fi la nivelul la care sunt generați poluanții.

Din fericire, de la studiul realizat de către NASA, alte zeci de persoane au investigat aceste probleme. O revizuire a acestor cercetări a descoperit că ai avea nevoie între 10 și 1000 de plante pe metru pătrat pentru a elimina COV-urile, în aceeași măsură cum s-ar elimina dacă s-ar aerisi camera.

Așadar, în apartamentul lui James, de 50 de metri pătrați, ar avea nevoie de aproximativ 5.000 de plante pentru ca acestea să fie la fel de eficiente precum deschiderea unei ferestre. Creșterea colecției existente, de zece ori, ar însemna eliminarea tuturor pieselor de mobilier.

Există oare și alte măsuri privind îmbunătățirea calității aerului din încăperea ta? În timpul carantinei, majoritatea oamenilor au fost blocați în interior, respirând aproximativ 30 de grame de  pe oră. Cercetările publicate de către Universitatea din Birmingham din Marea Britanie și Societatea Regală de Horticultură au constatat că este nevoie de cincisprezece plante de iederă sau de crin pentru a reduce cu doar 10% din substanțele emanate de către o singură persoană.

Din punct de vedere teoretic, acest lucru devine posibil, cu condiția a 150 de astfel de plante dintr-un apartament de 50 de metri pătrați, putând fi vorba despre un fel de amenajare cu pereți vii. Trebuie demonstrat că aceste două specii au fost cele mai eficiente plante din studiu. Cu bromelia, de exemplu, ai avea nevoie de mai mult de 1.000 de exemplare pentru a face aceeași treabă.

„Ar fi trebuit să înțeleg. Până și copacii tropicali maturi absorb doar 22 de kilograme de dioxid de carbon, pe an. Aș avea nevoie de aproximativ 11 giganți tropicali în apartamentul meu, doar pentru a filtra aerul pe care îl respir. Sunt o mulțime de plante, chiar și pentru mine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.