Acasă Gadget-uri FERESTRELE CARE ANULEAZĂ ZGOMOTUL DIN TRAFIC ATUNCI CÂND SUNT DESCHISE

FERESTRELE CARE ANULEAZĂ ZGOMOTUL DIN TRAFIC ATUNCI CÂND SUNT DESCHISE

261
0
O rețea de boxe orientate spre exterior poate reda sunete care anulează zgomotele din trafic

Oamenii care trăiesc în orașele cu climă caldă întâlnesc o problemă în lunile de vară, prin menținerea ferestrelor deschise pentru ventilație. Acest lucru înseamnă lăsarea sunetelor din trafic să pătrundă în locuințe. Un dispozitiv de anulare a zgomotului ar putea rezolva această dilemă.

Bhan Lam, din cadrul Universității Tehnologice Nanyang din Singapore, alături de colegii săi au creat un dispozitiv care poate reduce, până la jumătate, zgomotul traficului urban. Astfel, sunetul este redus, printr-o fereastră deschisă, cu până la 10 decibeli.

Pentru a anula zgomotul rutier, cercetătorii au folosit 24 de difuzoare mici și le-au fixat pe grilele de securitate ale unei ferestre normale din Singapore, într-o grilă de 8×3. Lam susține că aceste grile sunt o caracteristică comună în Asia de Sud-Est. El adaugă că distanța dintre difuzoare depinde de frecvența zgomotului pe care dorim să o atenuăm.

Echipa a plasat fereastra într-o simulare și au reprodus sunetele traficului, trenurilor și zgomotelor provenite de la aeronave, printr-un difuzor, situat la 2 metri distanță. Frecvența zgomotului din trafic și a aeronavelor care trec este de la 200 până la 1.000 hertzi. Camioanele mari și motocicletele tind să genereze sunete pe capătul inferior al intervalului, în timp ce majoritatea sunetelor de pe autostrăzi este de aproximativ 1.000 Hz.

Cercetătorii au îndepărtat fiecare difuzor, cu o distanță de 12,5 centimetri, spre exterior și le-au programat să emită sunete la aceeași frecvență de zgomot detectată de un senzor plasat în afara ferestrei.

Dispozitivul a avut cel mai mare succes în anularea zgomotului, pentru frecvențele aflate în intervalul de 300 și 1.000 Hz, cu o reducere a zgomotului cu până la 50%, pentru sunetele din acest interval. Nu este optimizat pentru zgomotul produs de vocile umane, care au frecvențe mai mari.

Lam susține că efectul de anulare a zgomotelor este asemănător tehnologiei utilizate pentru căștile care anulează zgomotul, fiind adesea reglate special pentru a anula sunetul produs de motoarele de avion.

Difuzoarele pe care echipa le-a utilizat au diametrul de doar 4,5 centimetri, prea mic pentru a anula zgomotul la frecvențe sub 300 Hz. „Un difuzor trebuie să mute un volum imens de aer, pentru sunete de frecvență joasă”, adaugă Lam.

Difuzoarele mai mari reprezintă o posibilitate, dar este prezent riscul de a bloca vederea uneia dintre ferestre. Echipa intenționează să testeze un prototip în experimentele din lumea reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.