Acasă Știri 5 SITUAȚII ÎN CARE UMANITATEA AR PUTEA DISPĂREA

5 SITUAȚII ÎN CARE UMANITATEA AR PUTEA DISPĂREA

248
0
Gripa - un virus © Getty Images

Un procent de 99% dintre speciile care au trăit pe Pământ au dispărut. Ar trebui să ne îngrijorăm? Iată cinci moduri prin care umanitatea ar putea dispărea.

1. Virusul sintetic

Cu milioane de decese provocate de virusuri naturale, cum ar fi variola, gripa, COVID-19, HIV și Ebola, nu este surprinzător că experții consideră că un virus conceput în laborator este una dintre principalele amenințări ale omenirii.

Primul virus sintetic a fost creat în 2002, iar cu genomii a peste 3.000 de viruși disponibili online, poate fi doar o chestiune de timp până când unul va fi lansat în mod deliberat.

2. Erupția unui supervulcan

Erupția unui supervulcan, precum cel aflat sub parcul național Yellowstone, ar putea proiecta atât de multă cenușă în atmosferă, astfel încât ar bloca Soarele, trimițând Pământul într-o epocă de gheață, ducând la dispariția unui număr uriaș de specii.

Fără energia Soarelui care este prezentă aproape în fiecare proces natural, oamenii nu prea au speranță de supraviețuire.

Erupția unu supervulcan ar putea aduce sfârșitul umanității © Getty Images

3. Inteligența artificială

Experții estimează că vom ajunge la o inteligență artificială comparabilă cu inteligența umană, în următoarele câteva decenii.

Lucrurile nu se vor opri aici. În curând, inteligența artificială va fi mult mai dezvoltată și nu vom mai putea înțelege modul de funcționare al acesteia.

Rezultatul probabil va fi nemurirea, daca putem să ne menținem servitorii digitali concentrați pe obiectivele corecte, sau extincția, în caz contrar.

Inteligența artificială va avea efecte profunde asupra speciei noastre © Getty Images

4. Apocalipsa nucleară

Numărul țărilor care dețin arme nucleare este în creștere. Folosirea acestora ar avea un efect similar cu erupția unui supervulcan, cenușa blocând lumina soarelui, în traiectoria acestuia pe Pământ.

O iarnă nucleară, combinată cu izbucnirea radioactivă, ar avea ca rezultat o lume în care, după cum spunea fostul lider sovietic Nikita Khrushchev: „cei vii vor invidia morții”.

O iarnă nucleară ar însemna sfârșitul sigur al majorității vieții de pe planeta Pământ © Getty Images

5. Rezistența la antibiotice

Descoperirea penicilinei în anul 1928 a schimbat lumea, prin simplul fapt că o infecție nu mai reprezenta o condamnare la moarte, ci un disconfort minor.

Datorită prescripțiilor de antibiotice luate fără măsură, combinate cu plăcerea industriei cărnii, prin injecțiile cu antibiotice realizate pe animalele sănătoase, a apărut un număr din ce în ce mai mare de bacterii care sunt imune în fața celor mai puternice medicamente din ziua de astăzi.

Rezistența bacteriilor la antibiotice îngrijorează oamenii de știință. Dacă nu reducem consumul de antibiotice sau nu descoperim medicamente noi, ne vom întoarce la vremurile în care se murea de la o simplă răceală.

Bacteriile precum Salmonella Typhi vor continua să evolueze dincolo de capacitatea noastră de a produce antibiotice © Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.