Acasă Inginerie medicală MĂTASEA DE PĂIANJEN

MĂTASEA DE PĂIANJEN

231
0

Lentilele din mătase ar putea fi utilizate pentru a crea imagini de înaltă rezoluție a țesutului uman.

Păianjenii pot ,,toarce” mai multe tipuri de mătase, fiecare având proprietăți și funcții diferite. Pentru a crea ramurile principalele care alcătuiesc structuri de sprijin ale pânzelor, aceștia folosesc un tip de mătase, cunoscut sub numele de mătase dragline.

Un studiu recent cu privire la această temă a fost publicat în Jurnalul de Fizică Aplicată. O echipă de cercetători din cadrul Universității Tamkang și Universității Naționale Yang-Ming din Taiwan au folosit această mătase pentru a crea obiecte obținute din materiale organice. Ar putea fi utilizate, alături de lasere, pentru a ajuta la realizarea unei imagistici de înaltă rezoluție.

„Mătasea dragline este un material natural interesant datorită caracteristicilor sale remarcabile, precum: elasticitatea ridicată, rezistența mare și rezistența mare la tracțiune”, a susținut profesorul Cheng-Yang Liu, unul dintre realizatorii studiului și cercetător în cadrul Universității Naționale Yang-Ming.

„Comparativ cu masa, rezistența mătăsii dragline este mai mare decât a oțelului.”

Echipa a colectat mătase netedă și uniformă de dragline de la Pholcus phalangioides, păianjeni mici, cunoscuți ca păianjeni de pivniță, fiind inserat un tip special de rășină pe fibra de mătase, care a fost fixată, folosind o lumină ultravioletă.

Pe măsură ce rășina se condensa pe fibră, mătasea s-a format, în mod natural, într-o formă de cupolă, pe care s-au gândit să o utilizeze ca lentilă optică de înaltă precizie.

Prin îndreptarea unui laser pe lentilă, cercetătorii au fost capabili să genereze un tip de fascicul care să poată furniza imagini la o rezoluție înaltă, pentru o gamă largă de aplicații biomedicale, cunoscute sub numele de nanostraturi fotonice.

Echipa a schimbat durata de timp în care mătasea se afla sub picăturile de rășină, astfel încât au fost capabili să modifice dimensiunea cupolei. Așadar, nanostraturile fotonice au putut fi reglate pentru a fi utilizate într-o gamă largă de aplicații imagistice din țesutul biologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.