Acasă Știri VOLUMUL RIDICAT AL MUZICII PUNE ÎN PERICOL AUZUL TINERILOR

VOLUMUL RIDICAT AL MUZICII PUNE ÎN PERICOL AUZUL TINERILOR

271
0

O parte a urechii interioare care ajută la detectarea sunetului este mai puțin eficientă în cazul oamenilor expuși, în mod frecvent, zgomotelor puternice, spre exemplu cei care lucrează în cluburi sau pentru concerte.

Tinerii petrecăreți, care participă la evenimente cu muzică zgomotoasă, au șanse mai mari să aibă probleme cu auzul, comparativ cu cei care duc o viață liniștită.

Un studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Universității Manchester sugerează că această deteriorare nu este suficient de severă pentru a fi diagnosticată cu pierderea auzului, în cazul tinerilor adulți, având, însă, efecte negative odată cu trecerea timpului.

Pe baza descoperirilor lor, publicate în revista Cercetarea Auzului, oamenii de știință îi îndeamnă pe cei care sunt expuși frecvent muzicii zgomotoase să-și verifice auzul în mod regulat, reducând, astfel, riscul deteriorării auzului la minimum, prin evitarea locurilor zgomotoase.

Doctorul Sam Couth, din cadrul Centrului de Auz din Manchester, care a condus cercetarea spune că: „Studiul arata clar că tinerii care participă frecvent la evenimente cu muzică zgomotoasă au șanse mai mari să aibă probleme cu auzul, comparativ cu cei care duc o viață liniștită”.

„În mod special, muzicienii pot fi expuși riscului de asurzire deoarece expunerea la sunete puternice face parte din profesia lor”, declară doctorul Sam Couth.

Oamenii se nasc cu 12.000 de celule în ureche, responsabile de calitatea auditivă, care dispar odată cu înaintarea în vârstă. Doctorul Couth susține că expunerea la muzica zgomotoasă poate accelera pierderea acestor celule.

Cercetătorii au efectuat teste auditive pe 123 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani. În cadrul acestora au descoperit că celulele de păr din cohlee, partea internă a urechii, alcătuită dintr-un canal în formă de spirală, funcționau mai puțin eficient în cazul oamenilor expuși la zgomote puternice.

Oamenii de știință speculează cum deteriorarea celulelor poate încetinii semnalele sonore, de la nervul auditiv către creier.

Cercetătorii recomandă evitarea zonelor zgomotoase, iar dacă nu este posibil, este indicată folosirea protecțiilor auditive, precum dopurile de urechi.

Grupuri de celule ciliale în regiunea cohleară.
© Getty Images

Doctulul Couth îi sfătuiește pe medicii din domeniul Otorinolaringologie (ORL) să monitorizeze cu atenție starea celulelor din cohlee și să caute semne ale deteriorării acestor structuri, cauzate de trecerea timpului.

Potrivit medicilor ORL, durata sigură de expunere la zgomot este redusă cu jumătate pentru fiecare creștere a intensității zgomotului cu 3 decibeli, rezultând 4 ore de expunere zilnică la 88 de decibeli sau 2 ore la 91 decibeli.

Doctorul Couch menționează că: „La majoritatea concertelor se depășesc 100 de decibeli, însemnând că oamenii nu ar trebui să fie expuși pentru mai mult de 15 minute la zgomote puternice, fără protecție auditivă”.

„Conform unui studiu anterior, doar 6% dintre muzicieni poartă constant protecție auditivă”, a adăugat el.

„De aceea, îi îndemnăm pe muzicieni și petrecăreți să poarte dopuri de urechi, proiectate special pentru ascultarea muzicii, astfel încât calitatea sunetului să rămână bună, în timp ce riscul deteriorării auzului să fie redus.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.