Acasă COVID-19 ÎMBUNĂTĂȚIREA MĂȘTILOR DE PROTECȚIE

ÎMBUNĂTĂȚIREA MĂȘTILOR DE PROTECȚIE

619
0

De la diamante la sare, cercetătorii explorează materiale noi pentru acoperirea feței, dar nu te aștepta să vezi aceste idei în magazine prea curând.

În primele zile ale pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020, ne-am întrebat dacă este necesar să ne acoperim fețele sau nu. Unii oficiali au insistat că ar trebui să ținem cont de acest lucru, alții susținut contrariul. Până la începutul lunii aprilie 2020, experții în sănătate publică au ajuns mai mult sau mai puțin la un consens: purtarea măștilor ajută la limitarea răspândirii coronavirusului, fiind de acord, de asemenea, că purtarea măștilor confecționate acasă nu oferă confortul dorit. Acoperirea feței are rolul de a opri infectarea cu acest virus, acestea fiind, în mare parte, utile pentru a ajuta persoanele infectate să nu răspândească virusul. Măștile N95 – respiratorii, fac o treabă mai bună în interceptarea virusurilor din atmosferă, dar, în momentul confecționării, acestea pot fi infectate. De aceea, specialiștii recomandă folosirea acestora doar o singură dată.

În perioada pandemiei, avem nevoie de măsuri de protecție faciale mai bune. Așa că, inginerii, cercetătorii și antreprenorii din Israel și din Hong Kong încearcă să creeze noi măsuri de protejare împotriva infectării: măști care captează și ucid virușii.

Iată câteva dintre cele mai interesante opțiuni. Deși toate proiectele de cercetare și produsele existente par să se bazeze pe concepte științifice dovedite, niciunul nu a fost testat împotriva coronavirusului. Administrația Farmaceutică din SUA este responsabilă de aprobarea dispozitivelor medicale, inclusiv a măștilor, iar orice produs apărut pe piață, despre care se spune că are proprietăți antivirale, are nevoie de aprobările în vigoare, înainte de a putea fi vândute clienților din SUA. Până în luna iulie 2020, Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente a Statelor Unite (FDA) spune că nu a oferit aprobare legitimă niciunei măști comercializate actual, destinată neutralizării virusului. Acoperirea feței sau nu, spălarea mâinilor și păstrarea distanței sociale sunt măsuri de precauție cruciale care ne ajută să ne păstrăm starea de sănătate optimă.

Strat protector de sare

Hyo-Jick Choi, un inginer biomedical din cadrul Universității din Alberta, Canada, a sesizat nevoia de măști mai bune în vremea epidemiei Sindromului Acut Respirator Sever (SARS), așa că a început să lucreze la o acoperire antivirală pe bază de sare, care ar putea fi aplicată pe suprafața măștilor. Când picăturile de salivă sau mucus care conțin virusul ating masca, apa din ele dizolvă sarea, ca zahărul din ceai. Pe măsură ce apa se evaporă, sarea se recristalizează. Pe măsură ce cristalele de clorură de sodiu se dezvoltă, acestora le cresc margini ascuțite, care sunt tăiate, mai departe, în pereții celulelor virusului.

Când putem obține aceste măști?

Choi speră ca acest lucru să poată fi pus în practică în anul 2021.

Zincul distrugător

Sonovia a creat tehnologia derivată din cercetările efectuate în cadrul Universității din Bar-Ilan, Israel, care vizează reducerea răspândirii bolilor în spitale, folosind unde ultrasonice pentru a introduce mecanic nanoparticulele de oxid de zinc în textile, inclusiv în măști. Particulele emană ioni despre care compania spune că interacționează cu învelișul proteic din jurul virusului, dezactivându-l.

Când vom dispune de aceste măști?

Compania Sonovia Tech spune că a distribuit aceste măști în sute de spitale din Germania și Israel și speră să aplice această tehnologie pentru costumele de protecție chimică și alte echipamente. Compania caută finanțare pentru producția la scară comercială.

Neutralizarea prin nanodiamante

Master Dynamic, o companie de inginerie din Hong Kong, încearcă să insereze particule de diamante cultivate în laborator, în interiorul măștilor. Compania susține că nanodiamantele create special se pot lega în învelișul virusului, dezactivând capacitatea acestuia de a se reproduce.

Când pot obține una?

Master Dynamic speră „optimist” să aducă măștile pe piață, până la finele anului 2020. Se așteaptă ca acestea să fie accesibile pentru majoritatea consumatorilor, nanodiamantele fiind mult mai mici decât particulele de praf.

Terapia prin șoc

O inițiativă israeliană a ajutat cercetătorii din cadrul Universității Ben-Gurion să dezvolte un filtru care conține grafen (varianta bidimensională a grafitului) indus de laser, o spumă poroasă și conductivă, despre care spun că poate capta particulele bacteriene și virale. Rularea electricității prin grafenul conductor ar ucide microbii. Echipa viza piața de filtrare a aerului și a apei, dar apariția Covid-19 a schimbat orientarea firmei către piață, așa că au început să caute să adapteze tehnologia în ceea ce privește măștile de protecție.

Când vor fi aceste măști disponibile publicului larg?

„Este nevoie de mai multe investigații”, spune Christopher Arnusch, din cadrul Universității Bishop Grosseteste (BGU). De asemenea, există întrebarea dacă măștile pot fi produse suficient de ieftin pentru a fi viabile din punct de vedere comercial.

Fibre distrugătoare

Argaman Technologies, o companie de cercetare israeliană, specializată în textile, susține că măștile sale, BioBlocX, conțin fibre de bumbac și poliester, încorporate cu particule accelerate de oxid de cupru. În mod similar tehnologiei Sonovia, Argaman spune că atunci când particulele de virus interacționează cu masca, ionii pozitivi din cupru se atașează de virus și îi distrug capacitatea de replicare. De asemnea, măștile includ un strat dintr-o membrană de nanofibră, care filtrează agenții patogeni.

Când va fi disponibilă o astfel de mască?

Compania deja o vinde publicului larg, prin intermediul site-ului său web.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.