Acasă Energie FERESTRELE PLINE CU APĂ VOR PUTEA MENȚINE CASA RĂCOROASĂ

FERESTRELE PLINE CU APĂ VOR PUTEA MENȚINE CASA RĂCOROASĂ

1370
0
Ferestrele pline cu apă pot păstra casele răcoroase (c) Matyas Gutai

Potrivit cercetătorilor care susțin noua tehnologie, clădirile care au ferestre umplute cu apă, în loc de gaz, ar putea economisi energie, în cea mai mare parte a lumii.

Matyas Gutai din cadrul Universității Loughborough, din Marea Britanie, consideră faptul că abordarea tradițională a ferestrelor a dispărut, în măsura în care acestea nu au putut veni în sprijinul obiectivelor climatice, ce devin din ce în ce mai ambițioase. Ferestrele cu geam triplu folosesc, de obicei, un strat de gaz de argon între geamuri, pentru a opri transferul de căldură în interior sau în exterior.

În schimb, Gutai și Abolfazl Kheybari din cadrul Universității din Kaiserslautern, Germania, au apelat la apă pentru capacitatea sa de a absorbi căldura provenită de la soare. Aceștia au realizat două prototipuri de clădiri mici, una în Ungaria și una în Taiwan,  acestea conținând câte o pompă care împinge încet apa între sticlă. Odată încălzită de soare, proces numit și câștig solar, apa este apoi folosită, fie pentru apă caldă, fie pentru încălzire, astfel economisindu-se energie.

„Ce se întâmplă dacă sticla îți oferă posibilitatea de a conecta componentele de construcție pentru a obține o eficiență energetică și mai mare? Acest lucru ar oferi un avantaj complet diferit în mediul construit ”, a menționat Gutai. Acesta susține faptul că apa curge destul de lent pentru a face sticla transparentă și invizibilă, iar fotografiile par să demonstreze acest lucru.

Mai eficient decât un geam termopan

Cu datele provenite de la prototipuri, cercetătorii au utilizat două programe de calculator pentru a analiza câtă energie ar economisi ferestrele în 13 orașe, inclusiv Beijing și New York. Acestea au fost alese pentru a reprezenta principalele regiuni climatice ale lumii.

Având în vedere cererea totală de energie electrică și de încălzire a spațiului unei clădiri, consumul de energie prin intermediul ferestrelor pline cu apă, a fost de 54-72% mai eficient, față de geamul dublu, și de 34-61%, față de cel triplu. Comparațiile au fost efectuate cu ferestrele care îndeplinesc standarde germane ridicate.

Un motiv pentru economia de energie ar fi acela că aceste ferestrele nu numai că vor capta căldură, dar vor oferi și posibilitatea de a utiliza căldura ulterior. „Acest lucru va face o diferență masivă în costul energetic”, a menționat Gutai.

Arhitectul va avea în vedere apa care circulă într-un sistem închis, necesitând umplerea relativ mică a nivelului de apă inițial. Acesta speră să lanseze o companie care va vinde ferestre de apă pentru conservatoare anul viitor. De asemenea, cercetătorii din China și Spania au în plan această idee.

Există încă semne de întrebare cu privire la această tehnologie. „Nu este ușor să construiești astfel de structuri”, menționează acesta. Rămâne de văzut dacă ferestrele cu apă pot concura pe costuri, deși Gutari susține faptul că vor fi competitive.

Alastair Mant, din cadrul Consiliului Verde pentru Construcții din Marea Britanie, salută abordarea și menționează faptul că societatea trebuie să susțină ideea de clădiri ,care arată și funcționează diferit. Sticla plină de apă poate avea un rol important, contribuind la îndeplinirea viitoarelor standarde nete de construcție cu zero carbon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.