Acasă Știri JOBURILE VIITORULUI PE CARE LE ALEGI ÎN 2020

JOBURILE VIITORULUI PE CARE LE ALEGI ÎN 2020

465
0
(c) Getty

Dacă dorești să îți schimbi locul de muncă, te-ai gândit vreodată dacă următorul job va exista și în viitor?

Va supraviețui locul tău de muncă testului timpului? Ar fi nesigur să presupunem că orice carieră va dura pentru totdeauna (întrebați lampagiii și stenografii).

Candidații trebuie să își dezvolte abilități care pot fi actualizate, reînnoite sau reduse pe măsură ce locurile de muncă se schimbă cu viteza fulgerului.

Chiar și diplomele universitare pot avea o viață scurtă. În unele domenii, cum ar fi cel al tehnologiei, abilitățile pot fi depășite aproape înainte ca cerneala să fie uscată pe diplomă.

Cifrele raportate de consultanții de management global McKinsey, în noiembrie 2019, au sugerat că tinerii din SUA care ocupă aproape 40 % din locurile de muncă ar putea fi victime ale automatizării, deoarece joburile de tip entry-level, chiar și în profesii precum contabilitate, finanțe și drept sunt predispuse automatizării, aceasta alterând traseul tradițional al unei cariere.

Un lucru este cert, flexibilitatea este cerința cheie pentru carierele viitorului.

Cum să îți asiguri viitorul carierei?

„Citiți, învățați și stați la curent cu tendințele și noutățile din industria dvs.”, spune Jodie Roxborough, managerul diviziei tehnologice, specialist în recrutare în cadrul Venn Group. „Cereți angajatorului să organizeze cursuri de instruire sau chiar învățați singuri despre noile tehnologii și procese. Nu credeți că în 2030 rolul dumneavoastră va fi același ca în 2020”.

Ce abilități tehnice sunt necesare? „Java, Python, Hadoop, Scala, dar nu toată lumea poate deveni programator în AI (inteligență artificială)”, spune dna. Roxborough. „Creativitatea, inovația și posturile cu o notă mai personală vor fi necesare pentru a valorifica îmbunătățirile create de AI, automatizare și progresele tehnologice.”

Fii flexibil: „Împreună cu flexibilitatea, fiabilitatea și determinarea de a îmbunătăți, nu ar trebui să existe niciodată un moment în care să nu încerci să te perfecționezi”, spune Roxborough.

Îmbunătățește-ți CV-ul. Multe CV-uri nu vor mai fi niciodată verificate de o ființă umană, afirmă Kat Thornberry, agent de marketing. „Angajatorii folosesc din ce în ce mai mult ATS (sisteme de urmărire a solicitanților), pentru a filtra CV-urile, la fel cum ai introduce cuvinte cheie în profilul tău LinkedIn. Trebuie să identifici cuvinte cheie în specificațiile postului și să le incluzi. Nu încercați să fiți deștepți folosind termeni pe care botul nu îi va înțelege, salvați acei termeni pentru interviu.”

Care locuri de muncă vor dispărea?

Oficiul guvernamental pentru statistică națională (ONS) a estimat în 2019 că până la 1,5 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie aveau un risc ridicat de automatizare, 13 milioane aveau un risc mediu și 5,5 milioane un risc scăzut. Multe erau, de obicei, ocupate de femei și tineri, precum lucrători în supermarketuri, curățători, casieri bancari și bibliotecari.

Raportul sugerează că locurile de muncă ce presupun o rutină, pentru care se pot scrie algoritmi, sunt cel mai probabil să fie automatizate. Programatorii înșiși nu sunt în totalitate în siguranță. Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge din Departamentul de Energie din SUA au raportat că unele mașini ar putea să își scrie propriul cod până în anul 2040.

În raport s-a constatat că cele trei ocupații cu cel mai scăzut risc de automatizare erau practicanții medicali, profesorii de învățământ superior și profesioniștii seniori ai unităților de învățământ.

Totuși, în timp ce unele locuri de muncă pot dispărea, un raport al Institutului pentru viitor, asociat cu Dell, a estimat că 85 % din locurile de muncă ale viitorului nu au fost nici măcar inventate. Alte locuri de muncă se pot schimba pur și simplu.

Care vor fi meseriile viitorului?

Dna. Roxborough scoate în evidență sectoarele pentru care ar putea exista cerere în următorul deceniu.

Automatizarea va duce la un șomaj tehnologic crescut, dar domeniile care lucrează alături sau completează procesul de automatizare, în loc să fie în concurență cu acesta, vor înregistra creștere.

Datele sunt mai importante ca niciodată. Această tendință continuă să creeze tot mai multe posturi. Rapoartele repetitive vor fi gestionate din ce în ce mai puțin de către analiști, al căror rol se va orienta către vizualizarea și interpretarea datelor.

Inteligența artificială va continua să pătrundă în viața tuturor. Aceasta nu va însemna doar mai multe posturi care utilizează și creează produse cu AI, ci și posturi care vor fi mai dificil de prezis în momentul de față.

Posturile creative vor fi, în mod natural, mai rezistente la dezvoltarea AI. Marketingul digital, UX-ul (designul de aplicații pe baza experienței utilizatorului) și UI-ul (design de interfețe pentru aplicații) sunt posturi sigure pentru o perioadă mai lungă de timp.

Joburile legate de petrecerea timpului liber cum ar fi coafura, sportul, divertismentul, călătoriile și turismul sunt destul de greu de automatizat. Toate acestea au nevoie de o notă personală, așa că va trece mult timp până când acestea vor suferi aceleași schimbări dramatice care s-au întâmplat în retail.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.