Acasă Inginerie medicală O NOUĂ TEHNICĂ UTILIZATĂ ÎN CADRUL TRANSPLANTURILOR HEPATICE

O NOUĂ TEHNICĂ UTILIZATĂ ÎN CADRUL TRANSPLANTURILOR HEPATICE

119
0

Această tehnică ar putea crește numărul de transplanturi hepatice în viitor și ar reduce listele de așteptare ale Serviciului Național de Sănătate (NHS).

Oamenii de știință au declarat faptul că, o tehnică care permite medicilor să testeze cât de bine funcționează un ficat înainte de transplant, ar putea ajuta la salvarea a până la 70% din organele hepatice care au fost respinse de către pacienții primitori.

Aproximativ o treime dintre organele donate sunt respinse de către pacientul primitor, deoarece acestea nu sunt testate suficient înainte de efectuarea transplanturilor hepatice.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit faptul că, prin intermediul unei metode cunoscute sub numele de perfuzie hepatică, ar putea permite utilizarea a până la șapte din zece organe donate pentru transplanturi hepatice, după o perioadă de timp cuprinsă între 4 și 6 ore de evaluare.

Procesul implică, de fapt, utilizarea unui dispozitiv cunoscut sub numele de mașină de perfuzie hepatică, care menține viabil ficatul donat, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Potrivit „NHS Blood and Transplant”, aproximativ 20 % dintre pacienți mor, în timp ce așteaptă un posibil transplant de ficat sau sunt eliminați de pe listele de așteptare din cauza deteriorării stării de sănătate.

Cercetătorii consideră că rezultatele acestora, publicate în jurnalul „Nature Communications”, demonstrează faptul că un număr mare de organe donate, care în prezent sunt respinse de către organismele pacienților primitori, ar putea fi utilizate în condiții de siguranță în viitor și ar reduce listele de așteptare ale NHS.

În prezent, ficatul donat se depozitează cu lichid rece și gheață, până când este transplantat în organismul pacientului.

Mașina de perfuzie furnizează sânge oxigenat și, uneori, substanțe nutritive sau medicamente către ficatul donat, cu scopul de a reduce deteriorarea acestuia. De asemenea, aparatul permite evaluarea funcției ficatului, înainte de transplantare și poate mări durata de depozitare a ficatului.

Oamenii de știință susțin că o tehnică denumită perfuzie hepatică ar putea ajuta la economisirea a transplantelor de ficat © Rui Vieira / PA

Profesorul Darius Mirza, chirurg specializat în transplanturi în cadrul Spitalelor Universitare din Birmingham și unul dintre autorii studiului, a declarant faptul că „în timpul acestui proces, ficatul începe să funcționeze și să se comportă similar cu modul în care ar fi transplantat, ceea ce le permite chirurgilor să evalueze, dacă ficatul va funcționa după transplant, înainte de transplantarea acestuia în organismul unui pacient”.

Utilizând mașina de perfuzie în studiul lor clinic, cercetătorii au identificat faptul că, dintr-un număr total de 31 de organe testate, 22 dintre acestea ar putea fi transplantate în condiții de siguranță.

Aceștia au constatat că toți cei 22 de pacienți au o stare bună de sănătate, iar ficatul acestora funcționa complet la 90 de zile după transplant, acest termen reprezentând perioada necesară acceptării de către organism a unui nou ficat. La un an după operație, 21 dintre cele 22 de organe noi s-au dovedit a fi pe deplin funcționale.

„Ne dorim să putem salva chiar mai mult de 70% dintre organele evaluate în cadrul studiului clinic, inclusiv pe cele provenite de la donatori consumatori de alcool sau obezi”, a declarat Dr. Simon Afford, coautor al studiului și expert în imunobiologie hepatică, în cadrul Institutului de Imunologie și Imunoterapie de la Universitatea din Birmingham.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.