Acasă Planeta Pământ PĂSĂRILE FLAMINGO DEVIN AGRESIVE CÂND SE HRĂNESC ÎN GRUPURI MARI

PĂSĂRILE FLAMINGO DEVIN AGRESIVE CÂND SE HRĂNESC ÎN GRUPURI MARI

412
0

Cercetătorii au afirmat faptul că, penajul roz strălucitor este, de asemenea, un indicator al unei bune sănătăți acestora.

Oamenii de știință au descoperit faptul că păsările flamingo, cu un penaj de culoare roz intens sunt, de asemenea, cele mai agresive atunci când vine vorba despre hrană. Noile cercetări de la Universitatea din Exeter sugerează, totodată, că penajul roz strălucitor reprezintă un indicator al stării de sănătate, în cazul speciei de păsări flamingo mai mici.

„Păsările flamingo trăiesc în grupuri mari, cu structuri sociale complexe, culoarea jucând un rol important în acest sens. Aceasta provine de la carotenoidele din hrana acestora, care, pentru păsările flamingo mai mici, o reprezintă, în cea mai mare parte, algele pe care acestea le preiau din apă. O pasăre flamingo cu o stare bună sănătate și o alimentație corespunzătoare, acest lucru fiind demonstrat de penajul lor colorat, va avea mai mult timp și mai multă energie pentru a fi agresivă și dominantă în timpul obținerii hranei”, a declarat doctorul Paul Rose, zoolog la Universitatea din Exeter și autorul principal al studiului.

Echipa a studiat speciile de păsări flamingo mai mici la Centrul WWT Slimbridge Wetland din Gloucestershire. Aceștia au analizat trei tipuri de sisteme de hrănire pentru păsări – un bol cu mâncare situat în interior, un bazin de hrănire mai mare, situat în interior, și un bazin spațioas de hrănire, în aer liber.

Aceștia au observat faptul că păsările flamingo s-au împins reciproc în timp ce încercau să ajungă la hrană, păsările mai intens colorate având un comportament mai agresiv decât cele cu penajul mai deschis. Cu toate acestea, în cazul bazinului de hrănire situat în exterior, păsările flamingo analizate au avut un comportament mai puțin agresiv decât în interior.

Cercetătorii nu au constatat nicio diferență între masculi și femele, în ceea ce privește rata de hrănire sau agresivitate.

Potrivit echipei de cercetători, concluziile publicate în revista Ethology, sugerează faptul că păsările captive ar trebui hrănite într-un spațiu larg, acolo unde este posibil.

„Atunci când grupurile de păsări se adună pentru a se hrăni, acestea devin mai agresive și, prin urmare, petrec mai puțin timp hrănindu-se. Nu este întotdeauna posibilă hrănirea acestor păsări în aer liber, întrucât speciile de flamingo mai mici cântăresc aproximativ 2 kg și sunt originare din Africa, astfel că păsările captive în locuri precum Marea Britanie, nu ar rezista în exterior pe timpul iernii. Totodată, studiul indică și faptul că aceste păsări ar trebui să fie hrănite într-o zonă cât mai extinsă. Crearea unor zone spațioase de hrănire în aer liber, acolo unde este posibil, poate încuraja tiparele naturale de hrană și poate reduce agresivitatea în exces”, a declarat Dr. Rose.

De asemenea, echipa a descoperit faptul că, în cazul speciilor de păsări flamingo mai mici, penajul acestora prezintă o culoare puțin diferită, atunci când acestea sunt gata să se înmulțească. Ulterior, își recăpătă culoarea inițială a penajului, odată cu dobândirea statutului de părinte.

Pe baza rezultatelor obținute în cadrul studiului, Dr. Rose a sugerat unele modificări cu privire la bunăstarea păsărilor din cadrul Centrului WWT Slimbridge, inclusiv extinderea spațiului exterior, în care pasările flamingo conviețuiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.