Acasă Cultură A FOST DESCOPERIT CEL MAI MARE ȘI VECHI MONUMENT CONSTRUIT DE MAYAȘI

A FOST DESCOPERIT CEL MAI MARE ȘI VECHI MONUMENT CONSTRUIT DE MAYAȘI

315
0
Arheologii au folosit teledetecția pentru a construi o imagine 3D a sitului Aguada Fénix din statul Tabasco, Mexic (c) Takeshi Inomata

Cel mai vechi și mai mare monument cunoscut, construit de civilizația Maya, a fost descoperit în Mexic. Denumit Aguada Fénix, acesta este o platformă imensă, care are o lungime de aproximativ 1,4 kilometri.

Aguada Fénix a fost construită în jurul anului 1000 î.Hr., cu secole înainte ca civilizația Maya să înceapă să construiască faimoasele lor piramide în trepte. Designul său sugerează faptul că, primele civilizații de mayași au fost destul de egalitare și nu au avut reguli puternice de conducere.

Civilizația Maya a luat naștere în America, înainte de colonizarea europeană. Mayașii au construit mari orașe și aveau cunoștințe avansate de astronomiei, însă civilizația lor s-a prăbușit în jurul anului 800 d.Hr.

Daniela Triadan și colegii săi de la Universitatea din Arizona, Tucson au descris, pentru prima dată, modul în care au efectuat o măsurare aeriană utilizând tehnologia Lidar, o metodă de teledetecție care utilizează lasere pentru a crea o hartă 3D a suprafeței terestre, pentru a scana terenul în statul Tabasco, din sud-estul Mexicului.

Aceștia au descoperit 21 de locații utilizate pentru desfășurarea ceremoniilor mayașe, toate centrate pe platforme dreptunghiulare de pământ, orientate de la nord la sud.

Aguada Fénix este una dintre cele mai mari locații descoperite. Platforma dreptunghiulară principală este realizată din pământ, având o lungime de 1.413 metri, o lățime de 399 metri și o înălțime cuprinsă între 10-15 metri. Aceasta este înconjurată de construcții mai mici, inclusiv platforme suplimentare, căi de acces și rezervoare.

„De la nivelul solului, natura artificială a platformei Aguada Fénix nu este bine evidențiată. Crezi că te deplasezi pe un deal, un teren natural, însă tehnologia Lidar a dezvăluit adevărata sa amploare”, a declarat Triadan.

Construirea platformei Aguada Fénix a fost o sarcină destul de dificilă. Echipa estimează faptul că au fost utilizați între 3,2 și 4,3 milioane de metri cubi de pământ. „ Probabil că a fost nevoie de mii de oameni, pentru a construi o asemenea platformă”, a menționat Triadan.

Cu toate acestea, nu există dovezi care să confirme faptul că oamenii au fost constrânși să efectueze construcția. Triadan susține că platforma Aguada Fénix ar fi putut fi construită de seminomazi, proveniți de la o distanța destul de mare. Alte monumente antice, printre care Göbekli Tepe din Turcia și Poverty Point din Louisiana, par să fi fost construite în același mod.

„Nu există niciun monument care să evidențieze venerarea unui conducător puternic”, a declarat Triadan. În schimb, mai târziu, piramidele mayașe au fost construite de o civilizație condusă de un conducător puternic, care locuia în vârful piramidei, ceea ce subliniază modul în care acesta își impunea respectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.