Acasă Stil de Viață TEST DE SÂNGE CARE INDICĂ RITMUL PERSONAL DE ÎMBĂTRÂNIRE

TEST DE SÂNGE CARE INDICĂ RITMUL PERSONAL DE ÎMBĂTRÂNIRE

230
0
(c)BLACKDAY / Alamy

La un moment dat, vârsta ne afectează pe toți, dar, la unii oameni, efectele îmbătrânirii apar mai târziu în viața lor. Un nou test de sânge ne poate ajuta să înțelegem aceste efecte ale îmbătrânirii.

Pe lângă faptul că analizează cât de rapid se desfășoară procesul de îmbătrânire, noul test de sânge poate anticipa, de asemenea, dacă o persoană are un risc ridicat să dezvolte o boală cronică sau să decedeze în viitorul apropiat. Aceste teste de sânge reprezintă o actualizare a ceasurilor epigenetice, care estimează vârsta biologică a unei persoane, pe baza markerilor biologici, gândiți să controleze modalitatea prin care sunt formate genele.

„Este ca un vitezometru, îți arată cât de repede mergi, față de ceasurile epigenetice care îți spun cât de departe ai ajuns. Astfel, noul test de sânge reprezintă o măsurare a ratei de îmbătrânire”, a declarat Daniel Belsky, cercetător în cadrul Universității Columbia din New York.

„Ceasurile epigenetice compară elementele chimice ale ADN-ului, care sunt markeri ai expresiei genice, la oameni de vârste diferite. Dar acestea pot fi diferite din alte motive decât îmbătrânirea. De exemplu, persoanele în vârstă ar fi putut avea diete mai sărace în nutrienți sau au fost expuse la mai mulți poluanți și agenți patogeni, la începutul vieții”, a adăugat Belsky.

Belsky și colegii săi au dezvoltat testul de sânge prin realizarea unui studiu, format din 954 de persoane, în care au urmărit modificările a 18 markeri ai sănătății. Studiul a inclus indicatori ai funcției cardiace, ficatului, plămânilor și rinichilor participanților, precum și raportul dintre dimensiunea taliei și cea a șoldului, cantitatea lipidelor din sânge, dar și markerii specifici inflamațiilor. Fiecare voluntar a fost evaluat la vârsta de 26, 32, 38 și 45 de ani.

Cercetătorii au inclus aceste detalii pentru a-și face o idee mai clară asupra schimbărilor sănătății participanților, pe măsură ce înaintează în vârstă și pentru a identifica modul în care fiecare persoană îmbătrânește biologic. Ulterior, au folosit aceste informații pentru a crea un singur test de sânge care identifică elementele chimice ale ADN-ului, pentru observarea modificărilor celor 18 markeri ai sănătății.

Pentru a verifica dacă testul respectiv ar putea prezice cât de repede o îmbătrânește persoană, cercetătorii au comparat analizele sănătății fizice și cognitive ale participanților la vârsta de 38 de ani, cu cele de la vârsta de 45 de ani, când voluntarii au făcut teste de echilibru, coordonare și cogniție. „În aproape toate cazurile, persoanele ale căror ADN indica un ritm mai rapid de îmbătrânire, aveau deficiențe ale anumitor funcții”, a declarat Belsky.

De asemenea, Belsky, împreună cu echipa sa de cercetători, a aplicat testul și în cadrul unei cercetări realizate în  anul 1960, care a urmărit starea de sănătate a unui grup de bărbați, vârsta lor actuală fiind de peste 70 de ani. Testul de sânge a prezis, pentru următorii 7 ani, cine va avea o sănătate slăbită de-a lungul vieții și cine va muri. Belsky susține faptul că în această perioadă de 7 ani, persoanele care au avut un ritm de îmbătrânire mai rapid au avut un risc mare de a dezvolta o nouă boală cronică sau de a muri.

„Noul test de sânge reprezintă cea mai bună modalitate pentru a identifica ritmul îmbătrânirii”, a declarat Sara Hägg, cercetător în cadrul Institutului Karolinska din Solna, Suedia.

„Va fi nevoie de mai multe date înainte ca testul să fie utilizat în clinicile medicale. Deoarece testul se bazează pe oamenii care locuiesc în Noua Zeelandă, având strămoși europeni, va trebui să ia în calcul și alte populații”, a declarat Paul Yousefi din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.