Acasă Știri DE CE PERSOANELE DIN PERU SUNT PRINTRE CELE MAI SCUNDE DIN LUME?

DE CE PERSOANELE DIN PERU SUNT PRINTRE CELE MAI SCUNDE DIN LUME?

101
0
Locuitorii din Peru, precum acest om, care se plimba în vechiul sat Inca, din Ollantaytambo, sunt unii dintre cei mai scunzi oameni din lume. Unii dintre aceștia poartă o versiune a unei gene, care explică parțial de ce se întâmplă acest lucru. JANNHUIZENGA / ISTOCK UNRELEASED / GETTY IMAGES

Sunt cunoscute aproape 4.000 de variații ale ADN-ului, care afectează înălțimea, cu o fluctuație de aproximativ un milimetru. Însă, o variantă a unei gene, găsite la aproape 5% dintre locuitorii din Peru, reduce înălțimea, în medie, cu 2,2 centimetri.

Acest fapt reprezintă cel mai mare efect asupra staturii, înregistrate până în prezent, pentru o versiune comună a unei gene. Unele variații rare ale ADN-ului au efecte mult mai mari asupra înălțimii, dar tind să fie găsite la mai puțin de 1% dintre oameni.

Oamenii care sunt purtători a doua copii de gene, respectiv câte una moștenită de la fiecare părinte, sunt, în medie, cu aproximativ 4,4 centimetri mai scunzi, în comparație cuînălțimea medie a persoanelor care nu au această genă, raportează cercetătorii, în data de 13 mai, în cadrul jurnalului Nature. Concluzia explică parțial de ce poporul din Peruse află printre cele mai scunde din lume. Bărbații au în medie 165,3 centimetri înălțime, iar femeile 152,9 centimetri.

Tipul acesta este localizat în gena cunoscută sub numele de fibrilină 1 sau FBN1, care produce o proteină implicată în formarea oaselor, țesuturilor conjunctive, pielii, dar și a altor țesuturi. Unele variații rare ale FBN1 duc la sindromul Marfan, respectiv o afecțiune care îi determină pe oameni să fie înalți și mai predispuși la rupturi ale inimii și a vaselor de sânge, dar și la alte probleme de sănătate.

„Dar cele 5 procente dintre locuitorii din Peru, care poartă acest tip de genă, nu prezintă nicio formă de boală”, susțineSamira Asgari, genetician în cadrulSpitalului Brigham Women, precum și în cadrul Școlii de Medicină din Boston.

Asgari și colegii au găsit dovezi care indică faptul că, selecția naturală a favorizat varianta de statură scundă, deși ce tip de avantaj evolutiv oferă acesta persoanelor din Peru nu este încă clar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.