Acasă Sănătate ȚIGĂRILE ELECTRONICE POT AFECTA INIMA

ȚIGĂRILE ELECTRONICE POT AFECTA INIMA

103
0
Țigările electronice afectează vasele de sânge ale inimii într-un mod similar cu țigările normale, potrivit ultimelor studii efectuate. IMAGINI MARCCOPHOTO / E + / GETTY PLUS

Atât persoanele care utilizează țigări electronice, cât și persoanele care utilizează țigările clasice, prezintă semne de deteriorare a vaselor de sânge, comparativ cu persoanele nefumătoare.

Trecerea de la țigările clasice la cele electronice poate să dăuneze sănătății cardiovasculare.

Cercetătorii au efectuat teste pe sistemele vasculare a peste 400 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani. Participanții la studiu, care folosesc țigări normale, electronice, sau ambele, au avut arterele mai rigide,în comparație cu persoanele nefumătoare.Articolul a fost publicat în data de 29 aprilie, în cadrul Jurnalului Asociației Americane a Inimii.

Această rigiditate, poate deteriora vasele mici de sânge și poate deforma inima, ambele contribuind la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, declară Jessica Fetterman, biolog în cadrulUniversității de Medicină din Boston.

De asemenea, Fetterman, împreună cu colegii săi, a colectatde la participanți, probe de celule care căptușesc vasele de sânge și le-a expus asupra unui colorant fluorescent, care are rolul de a detecta oxidul nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și ajută oprirea coagulării acestuia. Celulele prelevate de la fumători, produceau mai puțin oxid de azot decât celulele de la participanții nefumători, semn că vasele de sânge ale fumătorilor nu pot funcționa așa cum se întâmplă în mod normal.

Boala cardiovasculară este o cauză majoră de deces pentru fumători, însă au existat speculații conform cărora, trecerea la țigările electronice s-ar putea dovedi mai puțin nocivă. În cadrul studiului efectuat, s-a dovedit faptul că multe dintre persoanele care folosesc acum țigările electronice sunt foști fumători.

Conform studiului, participanții care utilizau aceste țigări electronice, o făceau de cel puțin trei luni de zile. Cercetările anterioare, au arătat faptul că în cazul fumătorilor sănătoși, care au renunțat la acest viciu, se poate observa o reducere a rigidității arterelor, în decurs de patru săptămâni. „Studiul nostru sugerează că anomaliile observate prin intermediul rigidității vascularepersistă și în cazul utilizatorilor de țigări electronice”, declară Fetterman. „Nu a existat nicio dovadă care să ateste faptul că utilizarea acestora poate reduce vătămările cardiovasculare”, asociate cu fumatul țigărilor clasice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.