Acasă COVID-19 PANDEMIA DE CORONAVIRUS ÎN URMĂTORII ANI

PANDEMIA DE CORONAVIRUS ÎN URMĂTORII ANI

123
0
Oamenii stau pe zone desemnate, pentru a asigura distanțarea socială, în interiorul unui tren din Palembang, Indonezia, în data de 20 martie 2020, pe fondul preocupărilor legate de pandemia COVID-19. (Imagine: © ABDUL QODIR / AFP prin Getty Images)

Un nou studiu prezintă trei scenarii posibile, cu privire la pentru modul în care ar putea evolua noua pandemie de coronavirus.

Deși nimeni nu știe încă ce ne rezervă viitorul în ceea ce privește noua pandemie de coronavirus, majoritatea experților sunt de părere că aceasta nu va dispărea prea curând. Într-adevăr, un nou studiu estimează faptul că pandemia ar mai putea dura aproximativ încă doi ani.

Un studiu, efectuat de către cercetătorii din cadrul Universității din Minnesota, are la bază date provenite încă din anii 1700, de la opt pandemii anterioare de gripa. De asemenea, aceștia încorporează și datele de la actuala pandemie de COVID-19.

Autorii remarcă faptul că noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, nu este un tip de gripă, dar prezintă unele asemănări cu virusurile gripale pandemice, ambele reprezentând virusuri respiratorii, la care populația nu prezintă o imunitate, răspândindu-sechiar și în cazurile în care persoanele sunt asimptomatice. Cu toate acestea, noul coronavirus pare să se răspândească mai ușor decât gripa, iar această posibilitate de transmisie asimptomatică, reprezintă o proporție mult mai mare a răspândirii, comparativ cu gripa.

Având în vedere cât de ușor se răspândește SARS-CoV-2, aproximativ 60%, până la 70% din populație ar trebui să fie imună, pentru a obține „imunitatea efectivă” și pentru a putea pune capăt pandemiei. Toate aceste aspecte reies din studiile realizate, cu privire la anticorpii SARS-CoV-2, prelevate din probele de sânge.Imunizarea populație  va necesita timp, deoarece o mică parte dintre americani, spre exemplu, pare să fi fost infectată până în prezent, deși ratele de infectare variază în funcție de locație.

Studiul prezintă trei scenarii posibile cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 ar putea evolua, după cum urmează:

  • Scenariul 1: În acest scenariu, valul actual al cazurilor de COVID-19 este urmat de o serie de valuri mai mici sau „puncte de maxim și minim”, care apar constant pe o perioadă de la un an la doi ani, dar se diminuează treptat,începând cu anul 2021;
  • Scenariul 2: O altă posibilitate este ca valul inițial de COVID-19, respectiv în primăvara anului 2020, să fie urmat de un val mai mare de cazuri în toamnă sau iarnă, așa cum s-a întâmplat cu pandemia de gripă din anul 1918 . Ulterior, în anul 2021 ar putea apărea unul sau mai multe valuri mai mici;
  • Scenariul 3: În sfârșit, valul inițial de primăvară al noii pandemii de coronavirus ar putea fi urmat de o „scădere lentă” a transmiterii bolii, precum și a numărului de cazuri care nu respectă un model clar, susțin autorii studiului.

În timpul noilor „valuri” de cazuri, ar putea fi necesar ca măsurile de siguranță să fie reintroduse sau să fie relaxate periodic. Principala modalitate o reprezintă distanțarea socială, măsură luată pentru a putea împiedica sistemul de asistență medicală să fie copleșit de cazuri, declarăcercetătorii.

Indiferent de scenariul care se va desfășura, „trebuie să fim pregătiți pentru cel puțin alte 18, până la 24 de luni de activitate semnificativă în ceea ce privește noul coronavirus, puncte de infectare maximă apărând periodic în diverse zone geografice”, au concluzionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.