Acasă Nanotehnologie UN NOU DISPOZITIV EXPERIMENTAL PENTRU DIABETICI

UN NOU DISPOZITIV EXPERIMENTAL PENTRU DIABETICI

143
0
Ilustrație a dispozitivului utilizat în procedura Revita (c) Fractyl

Un tratament cu totul neobișnuit pentru diabet pare să distrugă celulele care acoperă intestinul, acest lucru schimbând răspunsul hormonal al organismului la alimente.

Tehnica presupune introducerea unui tub, în prima parte a intestinului subțire, numită duoden, prin tractul digestiv, acest lucru realizându-se în timp ce pacientul este sedat. Cunoscută sub numele de Revita, procedura utilizează apa încălzită la temperatura de 75° C, pentru a distruge stratul superficial de celule.

Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2, fiind în strânsă legătură cu supraponderabilitatea, prezintă adesea o supraaglomerare a celulelor care acoperă duodenul. Acest lucru poate rezulta din cauza unei alimentații nesănătoase, susținute pe o perioadă lungă de timp, relatează Harith Rajagopalan, director al companiei Fractyl, care se află în spatele procedurii.

În timpul digestiei, celulele din duoden creează un hormon numit polipeptid inhibitor gastric (GIP), care declanșează o altă serie de hormoni, aceștia controlând modul în care se metabolizează nutrienții. Producția de GIP este sporită la persoanele cu diabet zaharat. Distrugerea excesului de celule intestinale ar trebui să producă un răspuns hormonal la alimente, asemănător cu acela al unei persoane fără diabet, susține acesta.

Până în prezent, aproximativ 300 de persoane din Marea Britanie, Brazilia, dar și alte trei țări europene au suferit această intervenție. Dintre aceștia, 34 de oameni au fost studiați pe o perioadă de doi ani, iar nivelul lor de HbA1c, un indice al nivelului de glucoză din sânge pe termen lung, a scăzut de la 8,5% la 7,5%. În ciuda acestei îmbunătățiri, oamenii sunt în continuare diagnosticați cu diabet.

Într-un studiu realizat pe un număr de 70 de persoane, jumătate dintre acestea au avut o versiune incompletă a tratamentului, iar ceilalți, care au fost supuși procedurii complete, au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glucozei și alindicilor de sănătate ai ficatului, după trei luni. Cifrele urmau să fie prezentate în cadrul conferinței Endo 2020, de la San Francisco,desfășurată în luna martie, dar aceasta a fost anulată.

Procedura tinde să conducă la o pierdere mică în greutate, de aproximativ 3 kilograme, fapt pentru care nu va putea fi comercializată drept tratament pentru obezitate. „Este mai degrabă o resetare metabolică, decât o procedură de pierdere în greutate”, susține Rajagopalan.

Dacă oamenii continuă să aibă o dietă nesănătoasă și după intervenție, celulele lor intestinale pot crește din nou, dar este probabil să dureze câțiva ani, mai spune el. „Această procedură ar putea fi repetată în timp, dacă este necesar.”

Roy Taylor, de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, susține faptulcă mecanismul din spatele îmbunătățirii controlului glucozei nu este clar, deoarece ar fi putut rezulta din pierderea în greutate.

„Este interesant să vezi astfel de tratamente inovatoare în dezvoltare, dar cercetarea este încă într-un stadiu incipient și există încă multe întrebări importante fără răspuns”, relatează Faye Riley pentru Diabetes UK. „Așteptăm cu nerăbdare să vedem dovezi clinice mai solide și să descoperim mai multe cu privire la modul în care funcționează această tehnică”.

Există deja opțiunea intervenției chirurgicale cevizează scăderea în greutate pentru persoanele care prezintă un exces în acest sens și care nu pot slăbi prin dietă și exerciții fizice. O altă metodă o reprezintă introducerea unui bypass gastric, în care stomacul este micșorat și conectat la intestinul subțire inferior, astfel încât alimentele să evite trecerea prin duoden. O altă opțiune este punerea unui manșon subțire în interiorul duodenului, care blochează contactul dintre celulele și alimente.

Ambele metode sunt gândite în așa fel încât să funcționeze prin reducerea absorbției alimentelor, dar pot schimba, de asemenea, eliberarea de hormoni din duoden, susține Rajagopalan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.