Acasă Spațiu și Astronomie TELESCOPUL HUBBLE DESCOPERĂ MODUL ÎN CARE EVOLUEAZĂ GALAXIILE

TELESCOPUL HUBBLE DESCOPERĂ MODUL ÎN CARE EVOLUEAZĂ GALAXIILE

133
0
© R. Williams (STScI), echipa Hubble Deep Field și NASA

Această imagine uimitoare, având o deplinătate de forme frumoase și o serie întreagă de culori, a schimbat pentru totdeauna modul în care percepem Universul îndepărtat. Una dintre cele mai cunoscute imagini ale telescopului spațial Hubble, respective câmpul profund Hubble (HDF), este o imagine a unui mic petic din suprafața cerului, din constelația Ursa Mare

Ea acoperă o suprafață egală cu a 24-a milionime a întregului cer. Cu toate acestea, această fereastră dezvăluie aproximativ 3.000 de galaxii aglomerate împreună, oferind astronomilor posibilitatea de a arunca o privire asupra modului în care arătao fereastră vitală din trecut.

Au tot existat preziceri care vizau faptul că lumina emisă de astfel de obiecte îndepărtate va fi extinsă pe o suprafață atât de mare încât există posibilitatea ca tot ce o să putem observa o să constea în mici pete neclare, în bezna spațiului cosmic. Acest lucru nu este nicidecum adevărat.

Această imagine, alcătuită din 342 expuneri separate, captate în peste 100 de ore, au arătat puterea telescopului Hubble. Acesta a dezvăluit o cantitate incredibilă de detalii și structuri caracteristice galaxiilor care nu mai fuseseră văzute până acum.

„Mulți astronomi au fost sceptici în privința faptului că am putea afla mai multe informații doar prin plasarea telescopului într-un loc arbitrar pe cer și prin realizarea de expuneri îndelungate”, susține doctoral Henry Ferguson, membru al echipei originale HDF.

Cu toate acestea, multitudinea de informații a reușit să convingă o mare parte dintre aceștia asupra faptului că acest lucru reprezintă o tehnică bună. Astfel, pe măsură ce abilitățile telescopului erau modernizate, proiecte precum Hubble Ultra Deep Field au continuat din punctul în care HDF rămăsese.

Astăzi, astronomii găsesc galaxii care datează dintr-o perioadă în care Universul avea doar 500 de milioane de ani. Drept urmare, a devenit posibilă o reprezentare grafică a evoluției galaxiei în mod direct, prin măsurarea modului în care proprietățile precum dimensiunea, forma și culoarea se schimbă în timp.

„HDF a devenit una dintre „benzile de frecvență cosmice” cu o importanță majorăîn vederea studierii evoluției galaxiei, oferind observații detaliate, care acoperă un spectru de la raze X și până la lungimi de undă radio”, continuă doctorul Ferguson. „Este una dintre cele mai importante observații realizate vreodată cu ajutorul unui telescop!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.