Acasă Inginerie medicală UN NOU BRAȚ BIONIC VA FI DISPONIBIL ÎN URMĂTORII DOI ANI

UN NOU BRAȚ BIONIC VA FI DISPONIBIL ÎN URMĂTORII DOI ANI

522
0

Proteza ar putea fi un înlocuitor viabil, din punct de vedere clinic, pentru un braț pierdut, au declarat oamenii de știință.

Un sistem de implant care permite utilizatorilor să-și controleze brațul bionic cu ajutorul gândurilor acestora, fără a fi nevoie de niciun echipament de susținere, ar putea fi disponibil în Europa în următorii doi ani.

Cercetătorii din Suedia, care au conceput sistemul, speră să obțină un marcaj CE pentru produsul lor, astfel încât acesta să respecte cerințele UE, privind protecția sănătății și securitatea.

În prezent, sistemul implantului, care se poate conecta la orice tip de proteză de braț disponibilă în comerț, este utilizat de către trei persoane din Suedia care au suferit o amputație deasupra cotului.

Dr. Max Ortiz Catalan, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia, susține faptul că proteza lor ar putea fi un înlocuitor viabil din punct de vedere clinic pentru un braț pierdut.

El a comunicat unei agenții de știri următoarele: „Oamenii din Suedia pot avea această tehnologie acum. Lucrăm pentru a îmbunătăți producția încă dinaintea  începerii pandemiei.”

„Ne propunem să obținem semnul CE în curând, în următorii doi ani. După obținerea certificării, produsul va putea fi disponibil în Europa.”

Proteza are o legătură directă cu nervii, mușchii și scheletul persoanei © Sara Manca / Yen Strandqvist / Universitatea de Tehnologie Chalmers

Doi dintre cei trei pacienți implicați în studiul clinic și-au folosit brațele bionice pentru aproximativ trei ani, în timp ce al treilea participant și-a folosit membrul artificial timp de șapte ani.

O nouă funcționalitate, respectiv senzația de atingere, a fost adăugată recent pentru toate cele trei cazuri de brațe protetice.

DoctorulOrtiz Catalan a spus că sistemul de implanturi, care ancorează proteza la scheletul din tulpina membrului amputat, este stabil și poate fi utilizat pentru perioade lungi de timp, fără nicio intervenție din partea oamenilor de știință.

El a afirmat că „Acum, adevărata descoperire o reprezintă faptul că această interfață neuromusculoscheletală, așa cum o numim, permite conectarea membrului artificial de corp. Iar atunci când aveți acest tip de legătură între tehnologie și biologie, puteți avea un control mai bun și puteți stabili un feedback senzorial”.

Unul dintre pacienții studiului, care a avut proteza de braț controlată de gândire încă de la începutul anului 2017 © Johan Bodell / Chalmers University of Technology

Potrivit doctoruluiOrtiz Catalan, sistemul oferă senzații care par a fi generate de către mâna amputată.

Sistemul implantului este de sine stătător, astfel încât pacienții nu trebuie să poarte echipament suplimentar, cum ar fi rucsacuri sau baterii.

Electrozii fixați în mușchiul rămas furnizează informații senzoriale, ceea ce le permite utilizatorilor să aibă o senzație mai intensă și un control asupra mâinii. Pacienții sunt capabili să simtă atunci când ating un obiect, să simtă caracteristicile acestuia, precum și cât de tare îl apasă.

Max Ortiz Catalan la o întâlnire cu unul dintre pacienți, la Universitatea de Tehnologie din Chalmers © Johan Bodell / Universitatea de Tehnologie Chalmers

Doctoru lOrtiz Catalan susține că, în timp ce proteza nu este la fel de bună precum o mâna reală, aceasta permite oamenilor să poată să își continue viața lor de zi cu zi. El a mai adăugat: „Nu trăim cu iluzia că această tehnologie este perfectă, încă mai este mult de parcurs până în acel punct. Între timp, căutăm să creștem funcționalitatea adăugând mai multe senzații și oferind mai mult control asupra protezei.” Cercetarea este publicată în New England Journal of Medicine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.