Acasă Spațiu și Astronomie IMAGINEA INCREDIBILĂ CARE SURPRINDE ATMOSFERA COMPLEXĂ A SOARELUI

IMAGINEA INCREDIBILĂ CARE SURPRINDE ATMOSFERA COMPLEXĂ A SOARELUI

131
0

Cercetătorii britanici au colaborat împreună cu cei de la NASA pentru a dezvălui imagini ale Soarelui, de cea mai înaltă rezoluție.

Analizarea acestor imagini, de către cercetătorii de la Universitatea Centrală din Lancashire (UCLan) și de către colaboratorii de la Centrul de zbor spațial Marshall NASA, oferă astronomilor o mai bună înțelegere a atmosferei complexe a Soarelui.

Până acum, anumite părți ale atmosferei Soarelui păreau întunecate sau aproape inexistente.

Însă, noile imagini au dezvăluit că aceasta conține, de fapt, fire subțiri de gaze electrificate la cald, cu o lungime de aproximativ 500 km (311 mile).

Aceste imagini, de o claritate ridicată, au fost realizate cu ajutorul telescopului Coronal Imager de înaltă rezoluție (Hi-C), deținut de cei de la NASA, și transportat în spațiu, prin intermediul unei rachete sub-orbitale.

Telescopul poate selecta structuri din atmosfera Soarelui cu o dimensiune de până la 70 km sau aproximativ 0,01% din dimensiunea sa totală.

Deși cercetătorii nu au descoperit care este cauza apariției acestor fire subțiri de gaze, dezbaterea științifică se va concentra asupra motivului pentru care sunt formate acestea, precum și a modului în care prezența lor ne ajută să înțelegem erupția razelor solare și a furtunilor solare, care ar putea afecta viața pe Pământ.

Imaginile oferă astronomilor o mai bună înțelegere a atmosferei complexe a soarelui © Universitatea Centrală din Lancashire

Robert Walsh, profesor de fizică solară la Universitatea Centrală din Lancashire, a declarat că imaginile furnizează, pentru prima dată, o viziune amănunțită și foarte clară asupra Soarelui.

Acesta susține că „până acum, astronomii au observat soarele în modul standard, în timp ce calitatea excepțională a datelor furnizate de către telescopul Hi-C, permite cercetarea unei porțiuni mai mici din suprafața soarelui la o calitate de înaltă rezoluție, pentru prima data în istorie.”

Imaginea impresionantă a Soarelui aruncând lumină asupra atmosferei sale complexe (cercetătorii britanici au surprins imaginile cu cea mai înaltă rezoluție ale Soarelui și atmosfera sa © Universitatea Centrală din Lancashire)

Tom Williams, cercetător postdoctoral la Universitatea Centrală din Lancashire, a prelucrat datele furnizate de către telescopul Hi-C și a relatat faptul că, imaginile vor ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care Pământul și Soarele relaționează.

Tom susținea că „aceasta este o descoperire fascinantă, care ne-ar putea face să înțelegem mai bine fluxul de energie transportat între Soare și Pământ, dar și invers. Acest lucru are o importanță majoră dacă dorim să modelăm și să prezicem comportamentul stelei noastre care dă viață”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.