Acasă Spațiu și Astronomie SUPERLUNA ROZ

SUPERLUNA ROZ

408
0

Este timpul să scoateți binoclurile, pentru că, pe data de 7 aprilie, SuperLuna va fi cea mai mare și mai strălucitoare din anul 2020.

Această „SuperLună” nu va fi chiar roz. Este astfel numită după o floare sălbatică, din SUA, care înflorește, de obicei, în luna aprilie. Fenomenul prezintă totuși o oportunitate ideală pentru a studia suprafața satelitului nostru natural.

O SuperLună este definită ca fiind o lună plină. Fenomenul coincide și cu faptul că se înregistrează cea mai mică distanță a sa față de Pământ („perigeul”), pe măsură ce urmează orbita eliptică. SuperLuna se va afla la o distanță de 357,035 km față de Pământ, în comparație cu media obișnuita, de 384,400 km.

O SuperLună poate fi vizibilă ca fiind cu 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât o lună plină normală. Dacă ratați fenomenul din luna aceasta, nu vă faceți griji, veți mai avea o altă șansă de a observa o SuperLună, pe data de 7 mai 2020.

Cel mai bun moment pentru a studia suprafața Lunii nu este chiar în noaptea lunii pline, deoarece lumina va fi prea puternică. În schimb, puteți alege o noapte cu câteva zile înainte sau după data în care evenimentul se va întâmpla, pentru a vedea cele mai multe detalii.

Cele mai ușoare caracteristici care pot fi observate cu binoclul sunt craterele Lunii, în special cele mai recente, care tind să fie mai luminoase.

Dacă vă veți uita în zona emisferei nordice, veți oberva un crater mare și luminos, aflat chiar în stânga centrului suprafeței Lunii. Acesta poartă denumirea de Copernic, care are o lățime de 93 km și se crede că ar avea în jur de 800 de milioane de ani (relativ recent, conform standardelor Lunii).

Dacă vă veți uita din zona emisferei sudice, Luna va apărea invers, comparativ cu persoanele care o vor observa din emisfera nordică.

De asemenea, ar trebui să puteți vedea, cu ajutorul binoclului, două cratere distincte, Aristarh, care se află în stânga craterului Copernic, și uriașul crater Tycho, în partea de jos.

Dacă vă uitați îndeajuns de aproape, veți vedea că există mai multe cratere, dovadă a miliardelor de ani în care Luna a fost lovită de meteoriți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.