Acasă Stil de Viață CALORII ȘI NUTRIENȚI

CALORII ȘI NUTRIENȚI

404
0
sam; barnes; photography; still life; liquid; food; pr; photographer

În acest extras din „Eat Like the Animals”, David Raubenheimer și Stephen J Simpson explică ce sunt caloriile, precum și de ce trebuie să mâncăm atât de multe tipuri de mâncare și de ce nu putem trăi fără acizi grași.

Având în vedere că nutriția este complicată, ar trebui să ne adresăm o întrebare simplă: De ce trebuie să mâncăm?

Cu siguranță, mâncarea din ziua de azi a devenit sursa confuziilor și anxietăților, ceea ce este păcat, deoarece mâncarea este, de asemenea, sursa multor lucruri bune. De fapt, mâncarea ne leagă social și cultural. Oferă o mulțime de plăceri, aceasta furnizând corpului nostru tot ce are nevoie pentru a funcționa normal.

Energia este cea mai familiară dintre lucrurile de care avem nevoie din alimente. Nu trece o zi fără să vedem valoarea nutrițională a alimentelor pe care le consumăm. Zilnic primim sfaturi, indicații, îndrumări dietetice care avertizează cu privire la cât de mult ar trebui să mâncăm. Însa, etichetele nu folosesc cuvântul „energie”. Probabil că sunteți mai familiarizat cu termenul ,,calorie”.

Dar ce sunt mai exact caloriile?

Caloriile sunt, pur și simplu, unități de măsură pentru energie, egale cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă, aflată la presiune atmosferică normală, de la 14,5 la 15,5°C.

Este extrem de exact ceea ce nouă, oamenilor de știință, tinde să ne placă.

Caloria este numită uneori calorie mică (cal) pentru a fi deosebită cu ușurință de kilocaloria, numită și calorie mare (Cal), egală cu 1000 de calorii. Este posibil să fi văzut conținutul energetic al unui aliment prezentat și sub formă de kJ (kilojouli), împreună cu kcal.

Toate produsele alimentare conțin calorii, cu excepția apei. Fără energie, corpul nostru nu poate să facă nimic, inclusiv să folosească nutrienții.

Energia provine din principalii nutrienți ai alimentației noastre, cunoscuți sub denumirea de macronutrienți, fiecare dintre ei fiind diferiți din punct de vedere chimic. Odată ce consumăm acești combustibili nutriționali, printre care se enumeră proteinele, carbohidrații și grăsimile, aceștia sunt transformați în molecule mai mici, urmând apoi arderea lor.

Macronutrienții furnizează mai mult decât energie. Proteinele și aminoacizii, furnizează, de asemenea, azot, necesar enzimelor și moleculelor care se ocupă de stocarea informațiilor ADN și ARN. De aceea, este foarte important ca dieta noastră să conțină proteine.

În multe studii efectuate, grăsimile și carbohidrații au devenit aproape un alt mod de a numi „caloriile”. Consumul de grăsimi ajută organismul să ,,se izoleze” la temperaturi scăzute, să depoziteze vitaminele, să păstreze pielea hidratată, protejându-ne globurile oculare și articulațiile.

Blocurile de acizi grași alcătuiesc membrana, care înconjoară fiecare celulă din corpul nostru, iar grăsimile speciale, numite steroli, servesc ca mesageri, care ajută la coordonarea procesului chimic complex, care ne menține în viață. De aceea este foarte important ca dieta noastră să conțină acizi grași.

Carbohidrații includ zaharuri, amidon și fibre. Precum proteinele și grăsimile, majoritatea carbohidraților sunt construiți din unități mai mici, în acest caz, numite zaharuri simple, cum ar fi glucoza și fructoza. Proprietățile nutriționale ale diferiților carbohidrați, depind de zaharurile simple și de cât de strâns sunt legate acestea. Cel mai abundent carbohidrat este celuloza din fibre vegetale, care are unitățile de glucoză strânse, atât de strânse încât nu le putem digera.

Glucoza este deosebit de importantă, deoarece este principalul carbohidrat de care depinde corpul nostru. Pe lângă furnizarea de energie, glucoza are un rol important în construirea ADN-ului și ARN-ului.

Corpurile noastre pot crea glucoză, prin descompunerea proteinelor și grăsimilor. Strict vorbind, nu trebuie să mâncăm carbohidrați pentru a obține glucoză. Dar, nu putem spune că nu trebuie să mâncăm carbohidrați deloc.

Toate acestea sunt doar macronutrienții. Vitaminele și minerale sunt, de asemenea, necesare, deși acestea se administrează în cantități mici, în comparație cu cele trei mari categorii prezentate anterior, motiv pentru care sunt numite micronutrienți.

Acestea au foarte multe proprietăți în organism. Dar, rețineți că sodiul, calciul, magneziul, potasiul și clorura generează curenți electrici, care ajută inima și celulele nervoase să funcționeze prin impulsuri nervoase.

Structura schematică de mai sus prezintă relația dintre alimente, nutrienți și energie

Diagrama de mai sus oferă un rezumat al alimentelor.

Conform diagramei, alimentele sunt amestecuri complexe de nutrienți. Dietele sunt amestecuri complexe de alimente. Pentru a înțelege nutriția, trebuie să ne gândim să nu folosim doar nutrienți, ci mai degrabă să creăm un echilibru al nutrienților acestor amestecuri.

Pentru ca un animal să crească, acesta trebuie să mănânce macro și micronutrienți, în cantități potrivite nici prea mulți, nici prea puțini. Unele animale, cum ar fi paraziții, care trăiesc în corpul gazdei lor, obțin toți nutrienții de care au nevoie, în cantități corecte, dintr-o singură sursă de hrană. Pentru ei, alegerea unei diete adecvate este ușoară.

Toate mamiferele, inclusiv noi, au norocul să își înceapă viața în astfel de circumstanțe ideale, pentru că laptele matern este cel mai apropiat de o dietă perfect echilibrată. Conține, în proporții adecvate, tot ceea ce un nou-născut are nevoie pentru a crește. Dar, după ce un mamifer este înțărcat, alimentația devine o treabă mult mai complicată.

Lucrurile pe care le mâncăm sunt formate din nutrienți în combinații interminabile. Unele alimente sunt mai bogate în proteine, altele în grăsimi sau carbohidrați, dar toate sunt amestecuri. Nu există alimente cu un singur nutrient.

Pastele și pâinea sunt, cu siguranță, bogate în carbohidrați, dar aproximativ 10% din energia pe care o conțin provine din proteine. O friptură reprezintă o sursă bogată în proteine, dar mai mult de jumătate din ea este apă, împreună cu multe grăsimi și minerale.

Noi, oamenii, complicăm problemele și mai mult, deoarece, spre deosebire de alte animale, tindem să nu mâncăm alimente simple, mai degrabă, le combinăm în diferite rețete. Apoi, combinăm mesele în diete variate și modele alimentare, trimițând amestecuri complexe de nutrienți și alte substanțe în corpul nostru, unde interacționează cu fiziologia noastră.

Acum, imaginați-vă că trebuie să calculăm în mod conștient și să echilibrăm amestecul adecvat de trei ori pe zi. Cu toții am avea nevoie de doctorat în matematică și nici atunci calculele nu ne-ar lăsa timp să facem altceva.

Din fericire, natura este capabilă să gestioneze provocări complexe ca aceasta, fără matematică și calculatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.