Acasă Energie INSTITUTUL ELI-NP DE LA MĂGURELE A ÎNCEPUT EXPERIMENTELE, UTILIZÂND UN BRAȚ AL...

INSTITUTUL ELI-NP DE LA MĂGURELE A ÎNCEPUT EXPERIMENTELE, UTILIZÂND UN BRAȚ AL CELUI MAI PUTERNIC LASER DIN LUME

289
0

Joi, 19 martie 2020, Centrul Internațional de Cercetare Extrem Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, județul Ilfov, a demarat studiul ce are drept obiectiv analizarea defectelor optice în materialele solide, cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe. Studiul este realizat sub conducerea echipei ELI-NP, în colaborare cu echipa profesorului Gerard Mourou (laureat al Premiului Nobel pentru fizică, în anul 2018) de la Ecole Polytechnique – International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franța.

În acest sens, a fost folosit un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanța atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra astfel de pulsuri, la cerere, pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei/INCDFIN – HH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.