Acasă Cultură SCULPTURILE DE ROCI AU MARCAT SOLSTIȚIILE PENTRU NATIVII AMERICANI

SCULPTURILE DE ROCI AU MARCAT SOLSTIȚIILE PENTRU NATIVII AMERICANI

124
0

Locuitorii din orașul Pueblo au creat sculpturi de roci, în regiunea Mesa Verde, din sud-vestul Statelor Unite ale Americii, în urmă cu aproximativ 800 de ani, pentru a marca poziția Soarelui în cele mai lungi și mai scurte zile ale anului, spun acum arheologii.

Panourile antice de artă realizate în rocă, numite petroglife, situate pe pereții canionului din regiune, prezintă interacțiuni complexe de lumină solară și umbre. Aceste interacțiuni pot fi văzute în zilele din jurul solstițiilor de iarnă și de vară, în momentul în care Soarele ajunge în punctele sale cele mai sudice și cele mai nordice, respectiv, ,,într-o măsură mai mică și în jurul echinocțiilor de primăvară și toamnă”, au spus cercetătorii.

Sculpturile arată scene care înfățișează tradițiile oamenilor Hopi contemporani, descendenți ai poporului strămoșesc, care au trăit în unele părți din sud-vestul Americii, până în secolul al XIII-lea. Tradițiile descriu ritualuri importante, pentru punctele sezoniere din calendarul solar anual, legate de activități agricole, cum ar fi plantarea și recoltarea.

Sculpturile în rocă ,,au marcat, probabil, anotimpurile specifice”, a declarat pentru site-ul de știri științifice Live Science arheologul Radek Palonka, din cadrul Universității Jagiellonia din Cracovia, Polonia. „Nu a fost doar pentru observarea fenomenelor”, spune acesta.

Arheologul Radek Palonka, alături de o parte dintre sculpturile de roci, vechi de 800 de ani, care sunt iluminate de tiparele de lumină solară și umbră, în momentul solstițiului de iarnă. (Credit de imagine: Universitatea Jagiellonian)

Începând cu anul 2011, Palonka îndrumă cercetătorii de la universitatea sa în investigații asupra siturilor antice din jurul Castle Rock Pueblo, care datează de la începutul secolului al XIII-lea. Cercetarea lor este unul dintre puținele proiecte arheologice europene din acea regiune.

Castle Rock Pueblo face parte din Monumentele Naționale ale Canioanelor Antice, situate în apropierea graniței Colorado cu Utah și la aproximativ 32 de kilometri la vest de Parcul Național Mesa Verde.

Investigații arheologice

Lumina Soarelui și umbra se deplasează pe sculpturile de stâncă numai în anumite momente ale zilei și pe parcursul a câtorva zile, în jurul solstițiilor și echinocțiilor

Studiile etnografice din secolul al XIX-lea au sugerat că sculpturile în rocă, din zonă, ar fi putut servi drept calendare solare, echipa de cercetători a lui Palonka fiind prima care verifică și se documentează asupra acestor fenomene.

„Am folosit o mulțime de tehnologii noi, cum ar fi scanarea cu laser și fotogrammetria, o metodă care folosește fotografii detaliate pentru a crea o hartă sau un model 3D al unui loc sau obiect”, a spus el. ,,Deci am putut vedea mai multe lucruri pe stânci decât este posibil să vedem doar cu ochiul liber”, continuă el.

Pe unul dintre sit-urile studiate până acum, petroglifele sunt sculptate pe un perete de rocă plat, care este umbrit de o stâncă care atârnă deasupra lor. Ele se compun din trei spirale sculptate și elemente mai mici, inclusiv dreptunghiuri, caneluri și goluri.

În momentul apusului de soare, în zilele din apropierea solstițiului de mijloc, care se întâmplă în jurul datei de 22 decembrie a fiecărui an, ,,se pot observa modele de lumină solară și umbră care se mișcă prin spirale, caneluri și alte părți ale petroglifelor”, a spus Palonka.

Fenomenul este vizibil și în jurul echinocțiilor de primăvară și toamnă, în jurul datei de 20 martie și 22 septembrie a fiecărui an, fiind absent în alte perioade ale anului.

Petroglifele similare de la un alt sit ancestral din Puebloan, din Canionul de Nisip, ,,sunt luminate de soare doar dimineața târziu și după-amiaza devreme, în jurul solstițiului de vară”, a spus el.

Observațiile au fost făcute de arheologi și studenți din Polonia. Palonka a mai spus că echipa a descoperit mai multe panouri de artă în roca din Pueblo, necunoscute anterior.

Monumentul național Castle Rock Pueblo din Canioanele Antice include o multitudine de locuințe de stâncă și sculpturi în rocă, realizate în urmă cu aproximativ 800 de ani (Credit de imagine: Universitatea Jagiellonian).

Oamenii din Pueblo

Numele Pueblo – care înseamnă „sat” în limba spaniolă – a fost dat de coloniștii spanioli mai multor popoare autohtone, care locuiau în sud-vestul Americii.

Spre deosebire de numeroși americani nomazi, oamenii din Pueblo trăiau în construcții complexe, mari, construite din chirpici și piatră.

În regiunea Mesa Verde și în alte părți, satele antice ale strămoșilor sunt reprezentate de „locuințe de stâncă”, sofisticate, în părțile laterale ale canioanelor și sub stânci. Dar, construcțiile se regăsesc și pe fundul văilor, cum ar fi Canionul Chaco, în New Mexico.

Arheologii și studenții de la Universitatea Jagiellonian din Polonia și voluntarii locali au studiat locuințele din stânci și arta din rocă, din Castle Rock Pueblo. (Credit imagine: Universitatea Jagiellonian)

Multe monumente antice din întreaga lume prezintă semne că au fost folosite, cel puțin parțial, pentru a marca evenimente anuale ale calendarului solar, cum ar fi solstițiile de la mijlocul iernii și verii.

Importanța solstițiilor solare se regăsește în diverse tradiții autohtone. ,,Această colaborare cu oamenii autohtoni, în acest caz, oamenii Hopi din Arizona, este cu adevărat importantă”, spune Palonka.

Printre alte detalii, Palonka a aflat că simbolul în spirală, întâlnit în multe dintre sculpturile în rocă, legate de solstiții și echinocții, era adesea o emblemă a soarelui sau a cerului, dar nu în toate cazurile.

Simbolul poate avea și alte semnificații, inclusiv apa, migrația fizică sau migrația spirituală, ,,cum ar fi deplasarea între lumea fizică și o lume mitică sau spirituală”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.