Acasă Inginerie medicală CANCERUL DE COL UTERIN – O BOALĂ DIN TRECUT

CANCERUL DE COL UTERIN – O BOALĂ DIN TRECUT

120
0
r

SUA este pe cale să vindece cancerul de col uterin în aproximativ două-trei decenii, potrivit unui nou raport publicat pe 10 februarie 2020, în jurnalul The Lancet Public Health.

Cancerul de col uterin este unul dintre tipurile de cancer care pot fi evitate. Boala este, cel mai adesea, cauzată de infectarea cu Virusul Papiloma Uman (HPV), un tip de infecție cu transmitere pe cale sexuală. Odată cu apariția vaccinului care previne infecția, precum și a screening-ului pentru a detecta virusul HPV sau celulele anormale, care nu au devenit canceroase, cancerul de col uterin a devenit foarte ușor de tratat. Pentru noua analiză, cercetătorii și-au propus să estimeze numărul cazurilor noi de cancer de col uterin în cazul în care oamenii și-ar face analizele sau sunt vaccinați, în mod regulat.

„Am descoperit că, putem elimina cancerul de col uterin în aproximativ 20 de ani”, spune Jane Kim, profesor la Școala de Sănătate Publică din cadrul Harvard T.H, din Chan. Aceasta estimează, alături de colegii săi, că boala ar putea fi eliminată cu 10-13 ani mai devreme, dacă oamenii ar face analize, în mod frecvent.

„Acest studiu este, într-adevăr, important, deoarece arată că dacă s-ar implementa programe de screening și vaccinare în 2020, acestea ar avea un impact mai mare asupra prevenirii cancerului invaziv și a deceselor provocate din cauza acestora”, susține Jennifer Smith, epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord, în cadrul programului universitar american UNC, care nu a fost implicată în cercetare. „Acestea ar trebui să fie strategii complementare de prevenție, dar datele rezultate ne atenționează să fim vigilenți, întrucât implementăm programe importante de prevenire a vaccinurilor, ce au drept scop asigurarea continuității screening-urilor”, continuă ea.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o strategie pentru modul în care cancerul de col uterin ar putea fi învins la nivel mondial. Conform standardelor acestora, boala va fi considerată eliminată din categoria problemelor de sănătate publică, în momentul în care vor exista patru sau mai puține cazuri noi de cancer la 100.000 de femei, în fiecare an. Kim și colegii ei doresc să găsească cea mai bună strategie pentru a îndeplini acest obiectiv, în America.

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, de la introducerea vaccinului pentru combaterea HPV, infecțiile care duc la cancer și negi genitali au scăzut cu 86% în rândul adolescentelor din SUA. În rândul femeilor vaccinate, cazurile de celule anormale cauzate de HPV, legate, cel mai adesea, de cancerul de col uterin au scăzut cu aproximativ 40%. În prezent, în Statele Unite, există aproximativ șapte noi cazuri de cancer de col uterin la 100.000 de femei, în fiecare an.

Kim și colegii ei au folosit două modele matematice pentru a investiga cât de repede ar scădea această incidență, în diferite scenarii în care screening-ul, vaccinarea sau ambele au fost adaptate la o scară mai largă. Chiar dacă aceste strategii de prevenire nu sunt implementate la scară mare, cele două modele au estimat că SUA este pe cale să elimine cancerul de col uterin între anii 2038-2046.

În prezent, vaccinul contra HPV este recomandat tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani. Cercetătorii au estimat că, pe baza ratelor actuale de vaccinare, aproximativ 75% dintre persoanele de sex feminin vor fi vaccinate până la 26 de ani, iar 62% dintre cele de sex masculin ar fi vaccinate până la vârsta de 21 de ani. Chiar dacă această rată de acoperire a vaccinului ar atinge 90%, tot nu ar fi diferențe considerabile cu privire la data la care va fi eliminat complet cancerul de col uterin.

În altă ordine de idei, dacă 90% dintre persoanele de sex feminin cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani ar face analize de screening regulate, începând cu 2020, această afecțiune ar fi eliminată mult mai devreme, iar, în același timp, în jur de 1.400 până la 2.088 de cazuri noi de cancer de col uterin ar fi evitate în fiecare an.

„Screening-ul va avea un impact mai rapid, deoarece, practic, se intervine asupra bolii cu o viteză mult mai mare decât cea a dezvoltării acesteia”, susține Kim. În schimb, vaccinul HPV previne infecțiile care se pot dezvolta și produce cancer și după vârste cuprinse între 20 – 30 de ani.

„Nu spunem că screening-ul este mai important decât vaccinarea; ambele sunt foarte importante pentru reducerea îmbolnăvirilor”, spune Kim. „Singura diferență este că acestea se aplică în momente diferite ale tratamentului”, adaugă ea.

Echipa speră că, descoperirile vor ajuta ca autoritățile de sănătate publică să înțeleagă cât de importante sunt investițiile în aceste strategii preventive. Orice modificare a practicilor actuale, cum ar fi scăderea ratei de vaccinare împotriva HPV, ar putea perturba sau întârzia predicțiile noastre privind momentul eliminării cancerului de col uterin în Statele Unite ale Americii”, a declarat Emily Burger, cercetător în cadrul Școlii de Sănătate Publică Chan, din cadrul Harvard T.H.

Concluziile indică faptul că, vizarea femeilor care sunt rareori sau niciodată supuse unui screening va avea cel mai mare impact asupra eliminării cancerului de col uterin.

Persoanele care nu sunt depistate la timp ca având cancer de col uterin tind să aibă venituri mai mici sau să nu aibă asigurări de sănătate, spune Smith. Cercetările ei se concentrează pe identificarea femeilor care nu fac screening și facilitarea accesului lor la aceste teste.

Prevenirea cancerului de col uterin (și a altor boli cauzate de HPV) înseamnă, de asemenea, asigurarea faptului că oamenii sunt informați cu privire la recomandările privind efectuarea screening-ului și a vaccinului. Centrele pentru Controlul Bolilor oferă asistență cu privire la momentul vaccinării împotriva HPV și perioada de efectuare al screening-urilor. Programul național de detecție din timp a cancerului de sân și de col uterin oferă, de asemenea, screening-uri gratuite sau la prețuri reduse pentru persoanele care nu au asigurare medicală sau cele care au venituri mici.

De asemenea, este esențială efectuarea altor teste suplimentare sau a unor tratamente, dacă în urma screening-ului se obțin rezultate anormale. „Abia după finalizarea întregului proces de screening, se poate preveni boala”, afirmă Kim. „Am avut norocul să nu avem, într-adevăr, atâtea cazuri de cancer de col uterin, ca alte tipuri de cancer…pentru că avem opțiuni de screening și vaccinare împotriva HPV. Dar, în același timp, nu putem renunța la aceste două lucruri, deoarece boala va reveni”, adaugă ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.