Acasă Gadget-uri DE CE ESTE AGITAȚIE ÎN JURUL USB-ULUI DE TIP C?

DE CE ESTE AGITAȚIE ÎN JURUL USB-ULUI DE TIP C?

146
0

Cablurile USB-C sunt aduse, încă o dată, în centrul atenției. Aceste cabluri reversibile nu sunt noi în materie de tehnologie, însă membrii Parlamentului European au solicitat introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile, cu un vot aproape unanim de 582-40 asupra rezoluției. Se dorește introducerea unui singur cablu pentru a le controla pe toate. Cablul Lightning actual al iPhone este tehnologia proprie a companiei Apple. Acest lucru înseamnă că USB-C, în mod natural, devine standardul pe care trebuie să‑l respecte toate companiile de telefonie, inclusiv Apple.

UE vs Apple

Unul dintre argumentele UE este reducerea deșeurilor electronice. Rezoluția parlamentarilor este următoarea: Comisia ar trebui să adopte noi norme până în iulie 2020, solicitând „o nevoie urgentă de acțiuni de reglementare a UE pentru reducerea deșeurilor electronice, conștientizarea consumatorilor în a face alegeri durabile și în a le permite să participe pe deplin la o funcționare internă eficientă și la o piață bine structurată”.

Numărul mare de porturi face să fie nevoie de un număr mare de cabluri, care ulterior vor fi aruncate. Se estimează că încărcătoarele vechi reprezintă o valoare șocantă de 51.000 de tone de deșeuri pe an.

Multe dintre cablurile de astăzi furnizează taxe similare, dar varietatea de mufe înseamnă că peste un milion de tone de adaptoare sunt produse anual. În loc să acopere o grămadă de cabluri, UE are în vedere o lume în care un singur cablu este suficient.

Această supoziție ne duce cu gândul la al doilea argument al UE: interoperabilitatea. Unirea tuturor dispozitivelor cu un singur cablu ar însemna că trebuie doar să definiți unul pentru toate dispozitivele. Cele mai recente laptopuri se încarcă cu USB-C, chiar și MacBook, în mod ironic, ceea ce îl face și mai convenabil pentru consumatori.

Evident, Apple nu este mulțumit, contrar declarațiilor UE. Apple susține ca „forțarea acestei schimbări ar conduce către un volum fără precedent de deșeuri electrice”. Ea ar face ca mai mult de un miliard de dispozitive să aibă cabluri învechite, cabluri ce vor fi aruncate de-a lungul anilor, pe măsură ce utilizatorii trec la telefoane noi.

De ce cablurile USB-C?

UE nu a spus în mod explicit că USB-C va fi standardul, dar având în vedere modul în care Micro-USB-ul este eliminat treptat și cablurile Lightning aparțin celor de la Apple, se pare că avem un câștigător clar.

USB-C a adus în restul lumii ce au adus cablurile Lightning pentru iPhone-uri, fire care pot fi pliabile. În mod crucial, sunt peste 700 de companii în componența sa, cum ar fi Microsoft, Samsung și chiar Apple. Dacă ar exista un singur cablu care să le conducă pe toate, acesta ar fi.

Există multe variante de cabluri USB-C, ceea ce prezintă un defect imens pe care îl vom aborda ulterior. Dar pe scurt, varietatea a dus la o rată mai mare de putere și transfer de 5 GBps pentru cablurile normale și de până la 40 GBps în cablurile high-end, precum Thunderbolt 3.0. Rata mai mare de transfer înseamnă, de asemenea, că poate trimite simultan semnale video și fluxuri de putere, îndreptându-se către un viitor în care cablurile mari HDMI vor fi redundante.

Limitările USB-C

Deși poate fi viitorul, cablurile USB-C nu sunt lipsite de defectele sale. Nu fiecare cablu este creat egal, utilizatorii obțin performanțe extrem de variate cu fiecare cablu pe care îl cumpără. Cel atașat MacBook-ului este foarte diferit de cel care alimentează telefonul.

Iată de ce suntem cu toții confuzi: numele USB-C se referă la forma fizică a conectorului, nu la protocol. Specificațiile din cablu variază, iar acestea determină cât de mult poate transfera și cât de repede îl poate trimite. Cablurile mai bune precum USB 3.0 sau 3.1 pot avea capacitatea de a transfera fișiere mari de jocuri video în câteva secunde, în timp ce cele cu un vechi USB 2.0 pot dura câteva minute. Alte cabluri pot trimite video-urile într-un desktop compatibil USB-C, în timp ce, alte cabluri USB-C nu pot, prezentând un alt mod de a crea deșeuri.

Acest lucru este și mai problematic atunci când vine vorba de putere. Specificațiile cablurilor care nu se potrivesc porturilor la care sunt conectate pot încărca un dispozitiv. Majoritatea cablurilor USB-C au garanții pentru a preveni acest lucru, să zicem, dacă sunt folosite pe un dispozitiv care nu acceptă atragerea lor maximă. Însă apar probleme atunci când producătorii taie colțurile și aceste cabluri încep să deterioreze tehnologia dumneavoastră sau să cauzeze supraîncălzire.

Trebuie să se facă mai multe pentru a asigura o punere în aplicare clară a cablurilor USB-C, care ar putea conduce către realizarea unei cantități mai mari de deșeuri.

Ce urmează pentru Apple?

Apple nu este un fan al noii rezoluții, dar această schimbare îi va obliga, probabil, să standardizeze toate noile sale produse până în 2021. Dar compania va căuta, cu siguranță, noi modalități de a genera venituri.

Scopul final este, probabil, să elimine cablurile în întregime. Apple a făcut să dispară mufa pentru căști, iar porturile de încărcare vor fi, cel mai posibil, următoarea țintă. Rapoartele Cult of Mac sugerează că Apple lucrează la un iPhone fără port pentru anul 2021, bazându-se în totalitate pe conectivitatea wireless.

Există îngrijorări precum faptul că Apple nu va respecta standardul de încărcare wireless Qi, care îl face compatibil cu restul industriei, dar UE a anticipat această strategie. De asemenea, parlamentul solicită Comisiei să asigure ca încărcătoarele fără fir să fie standardizate, astfel încât să nu restricționeze totul la o singură marcă sau tip de dispozitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.