Acasă Energie INSULELE ORKNEY: REVOLUȚIA ENERGETICĂ ÎNCEPE AICI

INSULELE ORKNEY: REVOLUȚIA ENERGETICĂ ÎNCEPE AICI

234
0
© Luigi Avantaggiato

Cele aproximativ 70 de insule din Orkney ar putea părea izolate, fiind situate în cel mai îndepărtat punct din nordul Scoției, aici aflându-se centrul revoluției energetice. Orașul maritim Stromness, aflat pe cea mai mare insulă, atrage vizitatori din Silicon Valley, Chile, Taiwan și multe alte țări. Aici pot fi descoperite cum sunt capabile aceste insule să producă atât de multă energie regenerabilă – mai mult decât este nevoie să folosească.

Prima oprire este adesea la Centru European de Energie Marină (EMEC), care este situat în oraș și care este „locul de început al dezvoltării din ultimii 20 de ani”, conform cercetătorului în energie regenerabilă, David Woolf, de la Universitatea Heriot-Watt, Orkney.

Orașul Stromness © Luigi Avantaggiato

Juxtapunerea dintre istoric și contemporan este o abordare utilizată în Orkney: clădirile din portul din imagini erau folosite în afacerile cu hering, dar acum includ o galerie de artă modernă, în timp ce de-a lungul insulelor turbinele eoliene și punctelor de încărcare a vehiculelor electrice sunt la fel de prezente ca și pietrele și rămășițele așezărilor nordice.

Crearea energiei cu ajutorul mareei

Zona de testare se află la vest de insula Eday, unde sunt amplasate 7 cabine conectate pentru a testa dispozitivele care conduc la crearea energiei cu ajutorul mareei. Mai există alte 6 cabine pentru dispozitive ce produc energie cu ajutorul valurilor, într-o altă zonă aflată în partea de vest a insulelor.

Când EMEC s-a stabilit în această zonă în 2003, principalul obiectiv a fost acela de a deveni liderul mondial în producerea de energie cu ajutorul valurilor și mareei; împreună, în cele două zone s-au testat 32 de dispozitive diferite din 11 țări.

© Luigi Avantaggiato

„Orkney este un loc care dispune de o energie extraordinară datorită poziției sale”, a spus Dr. Laura Watts, etnograf și autor al cărții Energy At The End Of The World în cadrul Universității din Edinburgh. Valurile de 18 m și mareele care cresc și descresc cu până la 4 m/s sunt lucrurile care îi atrag pe dezvoltatori.

În 2008, compania irlandeză OpenHydro a fost prima care a introdus energia obținută cu ajutorul mareei în rețeaua națională din Regatul Unit. Una dintre turbine este prezentată în imagini, chiar dacă, în present, aceasta nu mai funcționază din cauza faptului ca OpenHydro s-a desființat în 2018. În prezent, compania spaniolă Magallanes testează unele dispozitive în această zonă.

Trecutul și viitorul energiei eolienne

Orkney este o zonă în care bate foarte mult vântul. De fapt, energia eoliană din Marea Britanie își are originile aici: o turbină experimentală din lemn, instalată la Costa Head pe continent, în 1951 a fost primul dispozitiv conectat la rețea. Deși această turbină eoliană a cedat la scurt timp de la instalare din cauza rafalelor de 200 km/h, a deschis calea pentru parcul eolian Burgar Hill, înființat în 1983.

Astăzi, în parcul eolian există 6 turbine, una dintre ele devenind în 2015, primul dispozitiv britanic care a generat peste 100 kWh.

Parcul eolian Burgar Hill © Luigi Avantaggiato

Există, de asemenea, sute de micro-turbine private, plasate în jurul insulelor Orkney. Potrivit lui Woolf, cei din Orkney sunt un grup antreprenorial care a ajutat la dezvoltarea energiei eoliene și a altor tehnologii energetice aici, atât la nivel individual, cât și la nivel comunitar.

„Aici toată lumea este implicată de la un simplu  fermier care spune „Ei bine, pot să mă descurc destul de bine doar instalând o turbină eoliană mică în ferma mea cu care voi produce energie”, la  oameni care se implică în proiectele mai mari, cum ar fi fermele eoliene, a afirmat acesta.

Insula care are mai multe puncte de încărcare ale mașinilor electrice decât numărul de benzinării

Bankburn House de pe insula Ronaldsay de Sud a fost, odată, locul unde se adunau căpitanii vaselor de mare. Acum, este un „bed and breakfast” echipat cu panouri solare, o turbină eoliană și un punct de încărcare Tesla „Destination”, pentru oaspeții care conduc mașini electrice. Potrivit proprietarului Mick Fraser, când a fost instalat acest punct de încărcare Tesla, el a reprezentat cel mai nordic astfel de punct din Marea Britanie. Acum există un punct Tesla cu 20 de kilometri mai la nord, aflat lângă o distilerie de gin.

Punct de încărcare Tesla © Luigi Avantaggiato

În Orkney, există, în prezent, 28 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice, fiind mai multe decât numărul benzinăriilor. Majoritatea acestora sunt operate de consiliul local. Cu toate acestea, doar 168 de vehicule complet electrice sau hibride au fost înregistrate ca înmatriculate la ultima numărătoare în 2017.

Acestea fiind spuse, vehiculele electrice constituie, în continuare, o proporție mai mare (1,4%) de vehicule decât în ​​orice alt consiliu scoțian, și se estimează că vor fi 1.000 pe drumurile orcadiene până în 2023.

Soluții de stocare a energiei

Această stație de alimentare cu hidrogen, situată în Kirkwall, cel mai mare oraș din Orkney, furnizează cele cinci autoutilitare cu celule cu hidrogen ale consiliului. Hidrogenul este produs prin electroliza în insulele Eday și Shapinsay, care utilizează electricitate din surse de maree și vânt pentru a separa apa în hidrogen și oxigen. Hidrogenul poate fi apoi comprimat, depozitat, transportat și ars pentru a genera electricitate la o dată ulterioară.

Stație de încărcare cu hidrogen în Kirkwall © Luigi Avantaggiato

Acest lucru este util mai ales pentru Orkney, deoarece insulele generează în prezent aproximativ 120% din nevoile lor energetice, iar o mare parte din acest exces este irosit. „De cele mai multe ori există un surplus de energie”, spune Woolf, „dar nu există încă suficient spațiu de stocare încât să ne putem detașa complet de continentul scoțian.”

Există momente în care nu se produce energie electrică, iar insulele Orkney sunt nevoite să apeleze la energie electrică provenită din arderea combustibilului fosil de pe continent. Dezovoltarea opțiunilor de stocare a energiei ar trebui să ajute insulele să se poată susține singure.

Ce putem învăța din revoluția energetică din insulele Orkney?

Ce pot învăța alte locuri din succesul celor din Orkney? În primul rând, aceste insule utilizează în mod inteligent resursele sale naturale. Geografia acestora determină tipurile de energie disponibile; alte locuri din Marea Britanie ar putea avea nevoie să se bazeze mai mult pe energia solară, de exemplu, sau pe biomasă.

Orașul Stromness © Luigi Avantaggiato

Dar poate mai important este modul în care comunitățile, precum Stromness, pot deveni forța motrice a unei revoluții energetice. Potrivit lui Watts, nu este vorba doar de instalarea tehnologiilor relevante, ci de a construi relații între tehnologie și oamenii care locuiesc acolo. „Menținerea unei comunități unite este ceea ce se întâmplă în Orkney, majoritatea oamenilor implicându-se în activitățile specifice locului”, spune ea.

Între timp, tehnologia energetică de ultimă generație continuă să apară pe insule. Un nou proiect condus de EMEC, numit ReFLEX, își propune să creeze un „sistem energetic virtual” care să reunească rețelele de transport, căldură și energie electrică regenerabilă, prin care se va permite stocarea energiei mai eficientă atunci când este nevoie. Planul lor este de a derula aceste activități și în alte zone din Marea Britanie, dar și la nivel internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.