Acasă Planeta Pământ SPECIILE DE PEȘTI DIN AMAZON SUNT ÎN PERICOL. INCENDIILE DISTRUG HABITATUL RÂULUI.

SPECIILE DE PEȘTI DIN AMAZON SUNT ÎN PERICOL. INCENDIILE DISTRUG HABITATUL RÂULUI.

482
0

MANAUS, Brazilia –Incendiile neobișnuit de grave din anul 2019 din Amazon nu numai că au atras atenția internațională, dar au ilustrat și efectele creșterii defrișărilor în regiune, de la evaporarea ploilor până la creșterea emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, un efect al pierderilor de pădure din Amazon a fost în mare parte ignorat: modul în care influențează sistemul fluvial și peștii care trăiesc în el.

Există puține locuri în lume în care viața acvatică și arboreană sunt reunite la fel de strâns ca în Amazon. În timp ce pădurea tropicală găzduiește cel mai mare râu din lume (în volum de apă) și 1.700 de afluenți, aproximativ o șesime din bazin este, de asemenea, format din zone umede acoperite, în mare parte, de păduri, care inundă pe perioade lungi, în fiecare an.

„Acest impuls al inundației este forța motrice care guvernează toate funcțiile și interacțiunile ecologice de-a lungul bazinului fluvial și creează păduri inundate care sunt cruciale pentru supraviețuirea și reproducerea a sute de specii de pești din Amazon”, spune Jansen Zuanon, biolog la Institutul Național de Cercetări Amazoniene (INPA) din Manaus.

În mare parte din Amazon, pădurile inundate au fost, în ultimele decenii, puternic afectate în unele părți ale bazinului, în special în esturile joase ale Braziliei. Amenințarea speciilor de pești ar putea crește mai intens din cauza defrișărilor și a incendiilor, spun cercetătorii, avertizând că o degradare suplimentară a pădurilor inundate ar putea modifica fundamental ecosistemul acvatic al Amazonului.

„Dacă nu protejăm aceste zone, râurile nu vor fi la fel și vom pierde peștele”, spune Leandro Castello, ecolog tropical la Centrul de Schimbări Globale din Virginia Tech, care a studiat legăturile dintre pădure și pește în Amazon.

În căutarea adăpostului

Bazinul Amazonului, din care 60 % se află în Brazilia, este cel mai biodiversificat loc din lume, nu numai pe uscat, ci și în apă. Există mai mult de 3.000 de specii de pești în Amazon, cu cel puțin câteva sute încă nedescoperite. Biodiversitatea este atribuită, în mare parte, inundațiilor care au loc aproximativ din decembrie până în aprilie. În acest timp, nivelul apei crește cu până la 50 de metri, iar apa se revarsă din râuri pentru a crea noi părți de apă în zonele împădurite.

În ciuda importanței sale pentru echilibrul pădurii tropicale, câmpia inundabilă din Amazon este relativ slab studiată, deși conexiunea dintre pădure și pește a fost stabilită de mult timp. Sute de specii de pești folosesc pădurile inundate pentru a se hrăni cu fructe și semințe care plutesc pe suprafața apei, dar și cu o abundență de plancton. De asemenea, mulți pești se mută în zonele inundate pentru a căuta adăpost de prădători, care se ascund odată ce au crescut.

În timp ce unele studii au documentat relația dintre defrișări și pești în fluxurile mici din Amazon, s-a lucrat mai puțin pentru a evalua legătura existentă în râurile mari. Într-un studiu, publicat în 2017, Castello și alții au comparat 12 ani de date privind pescuitul cu imagini prin satelit cu acoperire de pădure, într-o zonă largă a râului din partea de jos a Amazonului și au stabilit o corelație puternică între pierderea pădurii și existența a mai puțini pești.

„Am descoperit că zonele defrișate se potrivesc cu pescuitul local care produce randamente mult mai mici decât cele cu suprafețe forestiere mai mari care le înconjoară”, spune Castello.

S-au găsit legături semnificative între acoperirea pădurii și abundența de pește, pentru mulți dintre cei mai populari pești alimentari ai Amazonului, incluzând tambaqui-ul foarte apreciat, care poate crește până la 70 de kilograme și are dinți care pot zdrobi și măcina fructe și nuci tari. S-au găsit conexiuni strânse și pentru speciile carnivore, cum ar fi peștișorii dorada și surubimii, care se hrănesc cu mici bancuri de pești care trăiesc în pădurea inundată.

La rândul lor, acele păduri s-au adaptat pentru a supraviețui, aflându-se sub apă timp de luni întregi.

„Rezultatul este un schimb de resurse benefice reciproc, care alimentează productivitatea ploilor inundate și biodiversitatea ridicată”, spune Marcia Macedo, ecolog al Centrului de Cercetare Woods Hole, care lucrează și în Amazon. „Fără acea interacțiune pământ-apă, aceste ecosisteme strâns conectate încep să se distrugă.”

Foarte inflamabil

Codul forestier național al Braziliei oferă protecție vegetației riverane, dar nu și mai departe. Acest lucru, subliniază conservatorii, este departe de a fi suficient, deoarece zonele inundate se pot extinde la peste 20 de kilometri de malul râului, în sezonul umed.

Un studiu publicat în anul 2019 în revista Ecological Indicators a analizat defrișarea în mai multe zone, de-a lungul ariei inundabile de lângă râul Amazon, din 1970. În timp ce o locație îndepărtată din vestul Braziliei nu și-a pierdut aproape nimic din acoperirea pădurii inundate, o zonă mai populată din est a fost 70 % defrișată, a arătat studiul.

Problema defrișării amazoniene a devenit extrem de politizată în Brazilia. După ce Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE) a publicat date preliminare care arată că defrișarea generală în porțiunea din Brazilia, a pădurii tropicale, a crescut cu 88 % în iunie 2019, comparativ cu aceeași lună în anul 2018, directorul INPE a fost concediat de președintele brazilian Jair Bolsonaro, care a susținut că datele sunt inexacte. Cu toate acestea, statisticile INPE arată în mod clar o tendință îngrijorătoare a creșterii ratelor de defrișare, care începuseră să scadă în jurul anului 2005, înainte de a-și reveni cu câțiva ani în urmă.

În timp ce în trecut, seceta a fost adesea un motor al incendiilor forestiere din Amazon, experții spun că defrișarea este principala cauză a numărului neobișnuit de mare de incendii, mai mult de 90.000 de incendii, care au ars în Amazonul brazilian în anul 2019. De asemenea, crescătorii și fermierii folosesc focurile pentru a curăța pădurea deja tăiată, pentru a face loc pășunării bovinelor și agriculturii.

Pădurile inundate cu soluri nisipoase, precum există de-a lungul apei Rio Negro, sunt deosebit de vulnerabile, deoarece solul nu deține multă apă.

Pentru a înrăutăți situația, în general, astfel de păduri nu se pot recupera odată ce au fost eliminate. „Un singur incendiu inundabil poate provoca aproape 100 % mortalitate în pădure și de multe ori această vegetație nu va crește prea curând”, spune Brando.

„Nu se poate specifica ce suprafață de pădure s-a pierdut în anul 2019”, spune Brando.

Pe termen lung, avertizează oamenii de știință, secetele ar putea deveni mai severe și mai frecvente din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor, ceea ce face dificilă prevenirea unei conversii pe scară largă a pădurilor inundate.

Acest scenariu ar avea un efect devastator asupra majorității populațiilor de pești din sistemul fluviului Amazon. „Incendiile și defrișările din Amazon adaugă o altă amenințare la un sistem fluvial care se află deja sub presiuni majore de la construirea de noi baraje, minerit și alte activități”, spune Zeb Hogan, biolog în cadrul Universității din Nevada.

Pe râul Machado

La sfârșitul anului 2019, Hogan s-a alăturat unei echipe de cercetători brazilieni pentru a realiza o călătorie pe râul Madeira, cel mai mare afluent al Amazonului. Plecând de la Porto Velho, capitala statului Rondônia din vestul Braziliei, au călătorit pe râul Machado, care se alătură Madeirei aproape de orașul Humaitá și unde guvernul brazilian tocmai a anunțat că va merge mai departe cu planurile de a construi un mare baraj.

Machado este un habitat important pentru doradă, pește migrator care se hrănește cu pești din pădurile inundate. De asemenea, râul este locul unde cercetările pentru stabilirea conexiunii dintre pește și pădure în Amazon au fost realizate pentru prima dată, în urmă cu câteva decenii.

Pe malul de nisip al Machado, Hogan a ascultat-o pe șefa echipei, Lisiane Hahn, cercetător biolog la Neotropical, o firmă braziliană de consultanță pentru mediu, care descria dinamica inundațiilor.

„Unde vom sta acum, va fi mult sub apă în sezonul ploios”, a spus Hahn și a arătat spre pădurea aflată în depărtare. „Totul va fi inundat.”

Ea a adăugat: „Cred că ai putea spune că râul este pădurea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.