Acasă Planeta Pământ PLANETA PĂMÂNT A ÎNCETAT SĂ DEVINĂ VERDE ÎN ULTIMII 20 DE ANI

PLANETA PĂMÂNT A ÎNCETAT SĂ DEVINĂ VERDE ÎN ULTIMII 20 DE ANI

357
0

Oamenii de știință au descoperit că, treptat, lumea devine mai puțin verde. Expansiunea plantelor este în scădere pe toată planeta, iar noile cercetări leagă acest fenomen de scăderea umidității din aer, aceasta fiind o consecință a schimbărilor climatice.

Studiul publicat în Science Advances, arată observații provenite de la imagini preluate prin satelit, care au dezvăluit că vegetația a fost în expansiune, la nivel mondial, în mare parte în anii ’80 și ’90. Din păcate, în următorii ani această tendința a fost întreruptă.

De atunci, mai mult de jumătate dintre peisajele vegetale ale lumii au cunoscut o tendință de scădere a creșterii plantelor, potrivit autorilor.

Înregistrările climatice sugerează că scăderile sunt asociate cu un deficit de presiune de vapori, acest lucru făcând diferența între cantitatea de umiditate pe care aerul o deține în realitate față de cantitatea maximă de umiditate pe care ar putea să o dețină. Un deficit ridicat este, uneori, denumit secetă atmosferică.

De la sfârșitul anilor ’90, mai mult de jumătate dintre peisajele vegetale ale lumii, au cunoscut un deficit de creștere sau unul de uscare.

Schimbările climatice indică faptul că deficitul de presiune a vaporilor va continua să crească pe măsură ce lumea se va încălzi – un model care „ar putea avea un impact substanțial negativ asupra vegetației”, scriu autorii.

Nu este primul studiu care a documentat declinul global al vegetației. Primele studii s-au făcut în 2010 și au fost printre primele cercetări care au demonstrat că în timp ce creşterea ecologică din anii ’90 s-a oprit, și mai mult decât atât, acesta s-a inversat. Studiul a sugerat, de asemenea, că scăderile au fost, probabil, provocate de lipsa apei.

Aceasta nu înseamnă că fiecare colț al Pământului își pierde vegetația. Unele studii recente au scos la iveală faptul că unele părți din Arctica „înverzesc” pe măsură ce se încălzește peisajul rece. Dar și creșterea plantelor tot mai mari are loc și în alte regiuni ale lumii.

Totuși, pe întreaga planetă, tendința medie este orientată înspre scădere.

Declinurile contestă un argument adesea prezentat de scepticii științei climatului pentru a reduce consecințele încălzirii globale: ideea că plantele vor crește mai repede, cu cantități mai mari de dioxid de carbon. Argumentul se bazează pe ideea că proviziile alimentare vor crește.

După cum au explicat, cu răbdare, oamenii de știință din domeniu, timp de ani de zile: creșterea CO2 aduce beneficii plantelor, cel puțin până la un punct, dar este doar un factor. Plantele sunt, de asemenea, afectate de multe alte simptome ale schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, schimbarea tiparelor meteorologice, schimbări în disponibilitatea apei și așa mai departe.

Mulți cercetători au sugerat că schimbările climatice, în general, sunt probabil negative pentru o mare parte din vegetația lumii, inclusiv pentru culturile agricole. Noul studiu pare să sugereze că aceste consecințe produc deja efecte.

Și cum schimbările climatice afectează creșterea plantelor, scăderea creșterii acestora poate afecta și ritmul lor.

În august 2019, un raport anticipat al grupului interguvernamental privind schimbările climatice a subliniat importanța pământului și a vegetației, ca instrumente de atenuare a climei. Pădurile și alte peisaje vegetate tind să fie „aspiratoare” semnificative de carbon, preluând dioxidul de carbon din atmosferă și depozitându-l departe. O creștere mai mică, pe de altă parte, înseamnă mai puțină stocare de carbon.

Dioxidul de carbon este doar un factor printre mulți care ar putea afecta vegetația lumii în următorii ani. Dar, din moment ce tendințele de uscare par să fi avut un impact deosebit de important în ultimele două decenii, autorii sugerează că „trebuie să fie examinat cu atenție la evaluarea răspunsurilor viitoare ale ciclului de carbon”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.