Acasă Planeta Pământ SUNT BANANELE PE CALE DE DISPARIȚIE?

SUNT BANANELE PE CALE DE DISPARIȚIE?

245
0
(Image: © Shutterstock)

O ciupercă deosebit de amenințătoare în ceea ce privește distrugerea fructelor a ajuns, în cele din urmă, în America Latină, furnizorul major de banane din lume, așa cum oamenii de știință se temeau de mult timp că se va întâmpla.

Recent, oficialii din Columbia au declarat o urgență națională, după ce au confirmat prezența acestei ciuperci mortale în țară, cunoscută sub numele de Fusarium oxysporum Tropical Race 4 (TR4), potrivit Institutului Agricol Columbian (ICA).

Aceasta este prima dată când ciuperca a fost detectată în America Latină. Cu toate acestea, ciuperca nu este nou apărută. De zeci de ani, a devastat plantații de banane în Asia, Australia și Africa de Est, a informat Science Live.

Deși această ciupercă nu este dăunătoare pentru oameni, este o „amenințare serioasă” pentru producția de banane, potrivit Națiunilor Unite. Ciuperca atacă rădăcinile plantei și îi blochează sistemul vascular, rețeaua utilizată pentru transportul apei și a nutrienților și, în cele din urmă ucide planta. Odată ce ciuperca ajunge în sol, aceasta nu poate fi tratată cu fungicide și este foarte dificil de eliminat.

Mai mult, ciuperca atacă cea mai des exportată banană, banana Cavendish. „Pentru țările occidentale, marea majoritate a bananelor pe care le mâncăm provin din același subgrup Cavendish”, a declarat Nicolas Roux, un om de știință senior de la Bioversity International din Franța, pentru Live Science, într-un interviu din luna iunie 2019.

Bananele Cavendish se reproduc asexual, ceea ce înseamnă că plantele sunt, în esență, clone ale părinților lor. Aceasta înseamnă că toate culturile de banane nu au diversitate genetică, iar infecțiile se pot răspândi rapid.

„Ceea ce avem este un scenariu aproape apocaliptic în care, probabil, vom pierde bananele Cavendish”, a declarat Sarah Gurr, de la Universitatea Exeter, Catedra de securitate alimentară, pentru Wired.

Oficialii au raportat că ciuperca TR4 a fost găsită într-o zonă de 175 de hectare din regiunea La Guajira, din nordul Columbiei. Țara este în carantină și a distrus zonele afectate în efortul de a combate ciuperca.

Mai multe idei au fost propuse pentru a ajuta salvarea bananelor Cavendish, inclusiv luarea în considerare a plantelor modificate genetic, care sunt rezistente la TR4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.