Acasă Știri VENEȚIA SE CONFRUNTĂ CU CELE MAI GRAVE INUNDAȚII DIN ULTIMII 50 DE...

VENEȚIA SE CONFRUNTĂ CU CELE MAI GRAVE INUNDAȚII DIN ULTIMII 50 DE ANI

259
0
Image: © Stefano Mazzola/Awakening/Getty

5 dintre cele 10 cele mai grave inundații din istoria Veneției, au lovit orașul în ultimii 20 de ani. „Acestea sunt efectele schimbărilor climatice”, pagubele fiind uriașe, au specificat reprezentanții primăriei orașului.

Veneția se află într-o stare de urgență, deoarece orașul italian se confruntă cu efectele neplăcute ale uneia dintre cele mai grave inundații din istoria sa.

Pe data de 12 noiembrie 2019, mareele din laguna înconjurătoare au survenit asupra celor peste 100 de insule care alcătuiesc Veneția, inundând 85 % din suprafața orașului și deteriorând opere de artă și multe situri istorice, precizează Luigi Brugnaro, primarul orașului, pe twitter. Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată naufragierea unor taxiuri de pe canale în mijlocul locurilor publice, dar și cum inundația transformă aleile în râuri, apa scurgându-se în unele dintre cele mai emblematice obiective istorice ale orașului, inclusiv Bazilica Sf. Marcu, finalizată în anul 1092.

Potrivit Centrului local de monitorizare a apei, nivelul apei a atins, în acea noapte, 1,87 metri, fiind un record istoric realizat în ultimii 50 de ani. Aceasta a fost și a doua cea mai mare valoare înregistrată vreodată în Veneția, prima fiind în noiembrie 1966, atingând 1,94 metri.

Veneția este predispusă la schimbări, mai ales atunci când mareele se suprapun peste ploi abundente și vânturi puternice. Cu toate acestea, a remarcat Brugnaro, creșterea intensă a apei este legată de furtunile din ce în ce mai puternice care sunt alimentate de încălzirea globală.

„Acestea sunt efectele schimbărilor climatice”, a replicat Brugnaro. „Costurile vor fi mari”.

Dintre cele 10 cele mai mari inundații din Veneția, cinci au avut loc în ultimii 20 de ani, inclusiv inundațiile actuale, precum și cea din anul 2018, a informat meteorologul de la BBC, Nikki Berry. Ambele evenimente au fost legate de puternicele furtuni, venite dinspre nord-est, de-a lungul Mării Adriatice, provocate într-o oarecare măsură, din cauza schimbării curentului de aer. „Este posibil ca acestea să continue, ceea ce va conduce la furtuni mai frecvente și mai intense, pe măsură ce schimbările climatice se produc”, a scris Berry.

Asta aduce Veneției, care deja se scufundă cu o viteză de câțiva milimetri pe an, un risc de daune anuale de acest gen. Pentru a le atenua, guvernul italian dezvoltă o serie de bariere și stăvilare, cunoscute sub numele de Mose Project încă din anii ’80. Proiectul, care a fost testat pentru prima dată în 2013, a costat miliarde de euro și poate fi implementat abia în anul 2021, a informat BBC.

Două persoane au fost raportate decedate în urma accidentelor provocate de ultimele inundații. Un bărbat care locuiește pe Pellestrina, una dintre numeroasele insule care alcătuiesc laguna venețiană, a murit electrocutat în timp ce încerca să pornească o pompă de apă în casa sa. Un alt bărbat a fost declarat decedat în locuința sa într-un incident, care nu avea, însă, legătură cu inundațiile produse.

Bazilica Sf. Marcu, catedrala iconică, situată în piața centrală a Veneției, a fost inundată pentru a șasea oară în 1.200 de ani (patru dintre aceste inundații au avut loc în ultimii 20 de ani, a raportat The Guardian). Potrivit lui Brugnaro, reperul a suferit „daune grave” ale structurii de rezistență, cripta fiind complet inundată.

Pe lângă acest incident au mai urmat câteva asemănătoare, care au avut efecte nefaste asupra orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.