Acasă IA și VR CÂND VINE VORBA DE ACCIDENTE CEREBRALE, CHIRURGII NU ȘTIU DACĂ REALIZAREA UNEI...

CÂND VINE VORBA DE ACCIDENTE CEREBRALE, CHIRURGII NU ȘTIU DACĂ REALIZAREA UNEI OPERAȚII VA FI ÎNTOTDEAUNA CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE. POATE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ SĂ SCHIMBE ACEST LUCRU?

133
0
PHILIPPE MERLE/AFP/GETTY IMAGES

Un paramedic aleargă cu o targă medicală transportând un domn în vârstă, care este și inconștient. El este deja intubat și are o mulțime de medici și asistente care încearcă să-l ajute, injectându-i medicamente. El a fost rănit grav în zona craniană ca urmare a implicării acestuia într-un accident auto. Cu fiecare minut care trece, sângele se acumulează în spațiul dintre creier și craniu, apăsând asupra structurilor vitale.

Era o după-amiază rece de iarnă în 2017, iar pacientul fusese dus la un spitalul regional. Când a sosit, neurochirurgul a avut la dispoziție câteva minute să se consulte cu familia pacientului în ceea ce privește prognosticul. Au fost nevoiți să decidă împreună dacă pacientul va urma să fie operat sau nu. Această operație i-ar putea salva viața pacientului, dar l-ar face dependent de un ventilator și un tub de alimentare.

În timpul operației ar putea intra în comă sau aceasta ar putea conduce chiar la limitarea funcțiilor cerebrale. Adevărata provocare reprezintă modul în care medicii, alături de membrii familiei, iau decizia corectă în aceste momente critice. Decizia de a opera este complexă, deoarece trebuie luați în considerare mai mulți factori, precum severitatea leziunii cerebrale, prognosticul, vârsta, dar și alte leziuni. Toate acestea reprezintă o dilemă cu care neurochirurgii se confruntă destul de des.

Medicii s-au bazat mult timp pe o serie de algoritmi relativ simpli pentru a putea lua o decizie corectă, dar, acum, cercetătorii din întreaga lume proiectează și încep să testeze sisteme de inteligență artificială pentru a prezice mai exact rezultatele probabile. În același timp, inteligența artificială ajută chirurgii să descifreze dacă aceasta va funcționa pe un pacient cu leziuni cerebrale traumatice.

I.A. este utilizată în numeroase clinici, de la detectarea cancerului, scanări pulmonare, accident vascular cerebral și până la avertizarea timpurie a sepsisului sau a insuficienței respiratorii. Leziunile cerebrale traumatice ridică miza acestor tehnologii. Apelarea la I.A. în aceste cazuri ridică, de asemenea, întrebări etice.

Explozia datelor privind pacienții, provenite din fișele de sănătate electronice, a condus la apariția inteligenței artificiale în medicină pentru o examinare mai fiabilă și mai sofisticată a pacientului. Cu ajutorul inteligenței artificiale și a metodelor de învățare automată, un computer este capabil să recunoască tiparele și detaliile dintr-un set de date de „instruire”.

Prin aplicarea unui nou set de reguli ale datelor ulterioare ale pacienților, medicilor le este mai ușor să pună diagnostice și să recomande tratamentele potrivite. Învățarea automată, folosind rețele neuronale avansate, poate distinge detalii în imagistica medicală care, în unele situații, se potrivesc sau chiar depășesc capacitatea radiologilor instruiți.

„În aproape fiecare caz, medicii pot lua decizii mai bune atunci când sunt ajutați de dispozitive medicale”, a spus dr. David Bates, șeful diviziei de medicină internă generală și îngrijiri primare la Brigham și Women’s Hospital și coautor al unui raport despre utilizarea datelor de evidență electronică de sănătate pentru prezicerea rezultatelor pacientului.

El este optimist cu privire la potențialul utilizării inteligenței artificiale în tratarea pacienților cu leziuni cerebrale: „Ori de câte ori există o situație clinică cu rezultate severe și o mai mulți pacienți cu date imagistice detaliate, este un candidat bun pentru I.A.”, a spus Bates. Ceea ce face ca deciziile de tratament, ale leziunilor cerebrale, să fie deosebit de dificile, este lipsa siguranței, a certitudinii. În timp ce un număr mic de pacienți beneficiază de o intervenție chirurgicală cerebrală agresivă, alții mor chiar și de la o simplă operație.

 În unele cazuri, operarea unui pacient îi poate salva viața, dar acesta ar putea deveni „vegetativ”, deoarece calitatea vieții sale se pierde complet. Alteori este mai bine să nu faci nimic. În multe cazuri, pacienții nu sunt capabili să-și exprime propriile preferințe din cauza accidentelor suferite, lăsând membrii familiei fără îndrumări clare.

Un studiu prezentat de Dr. Theresa Williamson și colegii de la Asociația Anuală Americană de Chirurgi Neurologi (2018), a arătat că medicii se luptă în prezicerea rezultatelor pentru pacienții cu leziuni cerebrale și pot fi extrem de inconsistenți atunci când examinează un caz simplu.

Un alt studiu, realizat în anul 2010, a analizat în mod similar luarea deciziilor neurochirurgilor cu scenarii de pacienți care aveau leziuni cerebrale „ipotetice”. S-a constatat că există o mare varietate între chirurgii care consideră că ar fi adecvat ca operația să aibă loc. De asemenea, cercetătorii au descoperit că neurochirurgii ar fi mult mai puțin susceptibili să își dorească intervenții chirurgicale pentru ei înșiși decât să ofere o intervenție chirurgicală pentru altcineva, într-o serie de scenarii de leziuni cerebrale.

Poate că acest lucru se datorează faptului că pacienții și familiile văd adesea rezultatele ca o situație critică, în timp ce neurochirurgii înțeleg prea bine „scala gri” a rezultatelor potențiale în urma unei operații, inclusiv stările vegetative și situațiile în care un pacient poate suferi un handicap sever. I.A poate ajuta la ameliorarea unora dintre aceste dificultăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.